Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 20 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Wat als mijn kind het spannend vindt om op schoolkamp te gaan? Gezinscoach geeft advies

Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft gezinscoach Frieda Eichhorn antwoord op de vraag: wat als mijn kind het spannend vindt om op schoolkamp te gaan?

Het schoolkamp van groep 8 staat voor de deur. Voor het ene kind iets om naar uit te kijken, voor het andere kind een beangstigend vooruitzicht. Wat als je kind er enorm tegenop ziet?

Stappenplan voor een zelfverzekerd kind op kamp

Eichhorn: “Volg dit stappenplan om je kind te helpen zelfverzekerd op schoolkamp te gaan. Hoe uitgebreid je het kamp moet voorbereiden, hangt af van het karakter van je kind. Luister dus vooral naar wat je eigen kind te zeggen heeft en vergelijk je kind niet met een ander.

Stap 1: Besef hoe belangrijk een schoolkamp is

Dit helpt je om gemotiveerd met je kind aan de slag te gaan. Een schoolkamp in groep 8 is meer dan alleen een traditie, er zijn zoveel redenen waarom een kamp belangrijk is voor je kind. Dit zijn de belangrijkste redenen:

1. Je kind groeit in zelfstandigheid en leert samenwerken

Je kind komt een stukje zelfstandiger terug na een paar dagen uitdaging op kamp en heeft leren samenwerken in andere situaties dan thuis en op school.

2. Je kind stapt tijdelijk uit zijn vertrouwde omgeving

Je kind stapt uit zijn vertrouwde omgeving. Hier is moed voor nodig.

3. Je kind leert uitdagingen aangaan en grenzen verleggen

Op kamp komen veel uitdagingen voorbij, bijvoorbeeld de gevreesde lange fietstocht. Met heel de klas gaat dit zeker lukken. Je kind leert dat hij in een groep meer kan bereiken dan alleen en verlegt hierdoor zijn grenzen.

4. Je kind groeit in zijn persoonlijke ontwikkeling

Na het kamp lijkt je kind ineens gegroeid, mentaal heeft hij enorme stappen gezet. Hij komt met de mooiste verhalen thuis en heeft een belangrijke stap gezet in zijn ontwikkeling.

5. Je kind maakt veel plezier

Tijdens het kamp maken de kinderen enorm veel plezier samen. Ze zien elkaar een keer in een andere setting dan op school en leren elkaar nog beter kennen.

6. Je kind sluit de basisschool af en start aan een nieuw begin

Je kind sluit een lange basisschoolperiode af en start vol zelfvertrouwen na de zomer op een nieuwe school. Als het gelukt is om op kamp te gaan, dan lukt het starten in een nieuwe klas ook.

Stap 2. Klets vaak met je kind over kamp

Praat positief over het kamp en moedig je kind continue aan om te gaan, ook al heb je je twijfels. Klets vaak over kamp op allerlei verschillende momenten en luister wat je kind te zeggen heeft. Benoem de positieve punten van het kamp, kom met eigen verhalen en luister vervolgens zonder oordeel naar alles wat je kind over het aankomende kamp te zeggen heeft. Zo kom je erachter wat je kind dwarszit of waar de onzekerheid vandaan komt.

Stap 3. Bereid het kamp goed voor

De leerkracht spreekt alles op school goed door met de kinderen. Herhaal het thuis nog eens. Wat neem je allemaal mee? Waar ga je naartoe? Zoek foto’s van het kamphuis of de camping, laat de fiets controleren, maak een lijstje met alle spullen die je kind wil meenemen en kijk of het in de koffer past. Zo voorkom je onverwachte situaties en houd je kind controle over de voorbereiding. Tijdens het kamp kan je kind beter omgaan met onverwachte momenten.

Stap 4. Maak heimwee bespreekbaar

Het grootste struikelblok is heimwee. Je kind ziet er enorm tegenop om een paar dagen zonder ouders, broertjes en/of zusjes of eventuele huisdieren te zijn. Zelfs spullen achterlaten is moeilijk. Heimwee kun je verminderen door je kind geregeld te laten logeren. Als dat goed gaat, geeft dat vertrouwen om op kamp te gaan.

Vooraf aan het kamp maak je afspraken met je kind. Naar welke vriend of vriendin gaat je kind als eerste als hij verdrietig is? Wie van de kampleiding voelt vertrouwd om aan te geven dat je heimwee hebt? Is het prettig om elke avond een berichtje naar huis te sturen? Of toch een keertje bellen? Sommige kinderen krijgen extra heimwee als ze hun ouders aan de telefoon horen, anderen stelt het juist gerust. Bespreek dit vooraf.

Blijkt je kind op kamp toch heimwee te hebben, laat je kind en de leiding samen kletsen. De leiding heeft veel ervaring. Vertrouw erop dat zij de situatie goed inschatten. Mocht je kind ontroostbaar blijven, haal hem of haar dan op. Geef complimenten dat je kind het wel heeft geprobeerd. Vraag vervolgens naar de paar dingen die wel leuk waren. Dat leidt af en zo sluit je het toch positief af. Laat niet merken dat je teleurgesteld bent, je kind ervaart zelf al het gevoel van falen.

Stap 5. Houd je emoties onder controle

Zorg dat je je kind uitzwaait als je de mogelijkheid hebt of laat een ander vertrouwd iemand het doen, bijvoorbeeld een opa of oma. Als het moment van afscheid daar is, blijf dan zelf rustig en geef je kind nog steeds het vertrouwen dat het allemaal goedkomt. Anders heb je straks het voorwerk voor niks gedaan. Projecteer je emoties niet ineens op je kind. Zeg niet: ‘Ga je mama en papa missen?’, of: ‘Wel elke dag bellen hè?’ Zeg liever bemoedigende woorden als: ‘We hebben alles goed doorgenomen, je kunt het! Veel plezier!’ Natuurlijk kun je een traantje wegpinken, je bent ook maar een mens. Loslaten is niet makkelijk.

Stap 6. Bij thuiskomst sta je bij de bus

Als het te regelen is met je werkgever, sta dan bij de bus om je kind op te vangen. Geniet van het moment. Sommige kinderen kunnen moeite hebben met de overgang van kamp naar huis. Je kind neemt ook afscheid van een mooie periode met vrienden en vriendinnen. Er is maar één keer het schoolkamp in groep 8, toon begrip als ze wat sip zijn. Het zegt niks over hoe blij ze zijn om weer thuis te zijn. Wees trots op je kind en luister aandachtig naar alle verhalen.”

Nadia: ‘Ze belde me ‘s nachts, of ik mijn dochter van schoolkamp wilde halen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.