Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor straf binnenblijven tijdens de pauze: deze wet verbiedt het vanaf volgend jaar

Voor straf binnenblijven tijdens de pauze terwijl alle klasgenootjes vrolijk buitenspelen. Wie zit er fout, de leerling of de leraar? Volgens een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Georgia mag een leraar niet de schoolpauze en dus de speeltijd van een leerling ontnemen.

De nieuwe wet maakt schoolpauze verplicht voor alle leerlingen van de basisschool.

Schoolpauze-wet in Amerika

De wet, die volgend schooljaar van kracht gaat, verbiedt scholen om leerlingen om disciplinaire of academische redenen hun pauze te ontnemen. Dit betekent dat het wegnemen van schoolpauze als vorm van straf niet meer is toegestaan op basisscholen in Georgia. Binnenblijven terwijl je klasgenootjes buitenspelen, omdat je als leerling tijdens de les kletste? Dat mag dus niet meer. Speeltijd is een must voor kinderen.

Cruciaal onderdeel

Dat vindt ook Demetrius Douglas, staatsvertegenwoordiger, die zich hard maakte voor de wet. Douglas zelf was een All-American linebacker en speelde professioneel American Football in Amerika en Canada.

“Het is tijd voor onze leerlingen om weer in beweging te komen en weer met elkaar te leren spelen. Tot voor kort waren scholen verplicht om slechts één keer per week schoolpauze te geven. Veel basisschoolleerlingen brengen echter het grootste deel van hun schooldag door in één klaslokaal. Dat is nadelig voor hun vermogen om nieuwe vrienden te maken en sociale vaardigheden op te bouwen. Schoolpauze is een cruciaal onderdeel van de leerervaring van een kind. Deze wetgeving zorgt ervoor dat basisschoolleeringen de kans krijgen om van hun pauze te genieten.”

Concentratievermogen

De schoolpauze zou niet alleen goed zijn voor de lichamelijke activiteit. Schoolpauze is ook goed voor het geheugen, aandacht en concentratie. Door kinderen te laten spelen en ongestructureerde, fysieke speeltijd te geven, kunnen ze hun taak in de klas volhouden en storend gedrag verminderen, aldus het CDC (Amerikaanse centra voor ziekte- en preventiebestrijding). Georgia is de tiende Amerikaanse staat die de pauze verplicht stelt. Ook in Arizona, Arkansas, Connecticut, Florida, Missouri, New Jersey, Rhode Island, Virginia en West Virigina is de wet van kracht.

Schoolpauze in Nederland

In Nederland is er geen sprake van een dergelijke wet. In de Wet op het primair onderwijs (WPO) staan wel diverse regels over de onderwijstijd.

Onderwijstijd

Daarmee wordt de hoeveelheid onderwijstijd (de urennorm) en de invulling ervan bedoeld. De wet bepaalt het minimum aantal uren, dat staat op 7.520 klokuren verspreid over acht aaneensluitende schooljaren.

Tegelijkertijd laten deze regels veel ruimte aan de scholen om de onderwijstijd anders in te vullen en deze te organiseren op een manier die bij de school past.

Kwartier schoolpauze

Een pauze van 15 minuten per ochtend is inbegrepen in de berekening van de onderwijstijd. Als scholen deze pauze willen verlengen, of de lunchpauze willen meerekenen als onderwijstijd, zijn er bepaalde voorwaarden.

Benieuwd naar hoeveel je kind eigenlijk moet bewegen op een dag? Dat lees je hier

Dit zijn de echte redenen waarom kinderen niet (genoeg) buiten spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.