Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 20 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Shanna (35): ‘Ik ben de enige van mijn vriendinnen met een kind’

Shanna vormt al meer dan tien jaar een hechte vriendinnengroep met vier vriendinnen. Samen hebben ze veel beleefd, zijn ze op vakanties geweest en hebben ze gedanst.

Nu is Shanna de enige met een kind. En dat zal waarschijnlijk ook zo blijven.

‘Enige van mijn vriendinnen met een kind’

“Op 32-jarige leeftijd werd ik zwanger van mijn dochter. Ik wist dat ik ‘vroeg’ was, vergeleken met mijn vriendinnen. Eigenlijk had nog niemand het over zwangerschappen en baby’s. We waren nog volop aan het feesten en de Amsterdamse kroegen onveilig aan het maken.

Wat ik nooit verwacht had, was dat mijn vriendinnen nu op 35-jarige leeftijd nog steeds niet aan kinderen denken. We trekken altijd met z’n vieren op en ik had verwacht dat we allemaal wel in de babyfase zouden komen.

Vrijheid en kosten

Voor mij was alleen nog wachten op het moment dat iedereen zwanger zou worden. Helaas moeten mijn vriendinnen er nog steeds niets van hebben. Ze vinden dat ze met een kind hun vrijheid opgeven en dat het te veel kosten met zich mee brengt.

Daar hebben ze natuurlijk een punt, ik vind het ook weleens jammer dat ik niet spontaan mee kan als ze iets gaan doen. Ik moet dan eerst aan mijn vriend vragen of hij op onze dochter wil passen, of ik moet een oppas zoeken. En ja, een kind ís ook duur.

Anders

Ik vind het jammer dat ik nu niet in dezelfde levensfase zit als mijn vriendinnen. Natuurlijk zijn ze hartstikke leuk met de kleine en ik kan haar altijd meenemen als ik geen oppas heb. Toch is het anders dan bij vriendinnen met kinderen.

Nu probeer ik voorzichtig contact te maken met moeders van het kinderdagverblijf, zodat ik toch wat aanspraak heb en andere moeders kan spreken. Ik voel me namelijk vaak eenzaam als ik een dilemma heb dat ik niet kan bespreken met mijn vriendinnen.

Hetzelfde schuitje

Gelukkig heb ik goed contact met mijn moeder, ze is altijd bereid om me te helpen en advies te geven. Toch voelt het anders dan met iemand te kunnen praten die in hetzelfde schuitje zit.”

Zaria (24): ‘Mijn vriendinnen zien mij niet meer staan sinds ik moeder ben’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.