Redactie
Redactie Mentale gezondheid 17 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

9 signalen dat je kind liegt alsof het gedrukt staat (volgens deze FBI-agent)

Kinderen zijn héél goed in het uitspreken van de harde waarheid (‘Wat is die mevrouw dik!’), maar ze kunnen ook héél goed liegen. Maar als je op deze signalen van liegen let, herken je de leugens van je kinderen gegarandeerd.

Door het boek ‘How to Spot Lies Like the FBI’ van FBI-agent Mark Bouton, ontrafelen we die leugentjes van onze kinderen binnen no time. Betrapt!

Signalen dat je kind liegt of het gedrukt staat

Dus herken je deze signalen? Dan moet je wat je kind zegt toch maar eens in twijfel trekken…

1. Ogen lang dichtdoen

Valt het je op dat je kind tijdens het gesprek vaak z’n ogen sluit? Dan kun je ervan uit gaan dat hij liegt. Wanneer je liegt, sluit je je ogen namelijk vaker, wat een soort van verdedigingsmechanisme is.

2. Ogen schieten heen en weer

Op dit moment voelt je kind zich waarschijnlijk erg ongemakkelijk. Dit kan komen omdat je misschien doorvraagt over een bepaald onderwerp. Het heen en weer schieten van ogen is een oerinstinct: je kind is onbewust op zoek naar een route om te ontsnappen.

3. Tijdens het lachen geen oogrimpels krijgen

Dat is waarschijnlijk geen oprechte lach én het kan zelfs weleens om een leugen gaan. Als je namelijk oprecht lacht, knijpt de huid rond je ogen samen!

4. Snel met ogen knipperen

Aan de ogen van kind kun je héél goed zien of ‘ie liegt. Knippert hij opeens vijf á zes keer na elkaar? Dan kan dat een teken zijn dat hij liegt. Normaal gesproken knipperen we maar rond de vijf tot zes keer per minuut. Betrapt!

5. Naar rechts kijken

Volgens Bouton een heel simpel trucje. Kijkt je kind tijdens het geven van een antwoord naar links? Dan probeert hij zich iets te herinneren, zoals een bepaalde geur, aanraking of sensatie. Kijkt ‘ie naar rechts? Dan neemt hij je in het ootje en gaat z’n fantasie aan de slag. Pas op: voor linkshandigen geldt hierbij juist het ómgekeerde.

6. Rode wangen en zweten

Krijgt je kind rode wangetjes tijdens een gesprek? Dat komt meestal niet omdat ‘ie het warm heeft… Het krijgen van een rood hoofd ontstaat vanuit een reflex van ons lijf, waar we niks tegen kunnen doen. Als je liegt, komt er adrenaline vrij die ervoor zorgt dat je rood wordt én je opeens enorm kan gaan zweten.

7. Schudden met hoofd

Leuk feitje: wanneer je kind knikt tijdens het praten, vertelt ‘ie vaak de waarheid. Als hij echter onbewust zijn hoofd schudt, vertelt ‘ie waarschijnlijk een leugen. Dit is ook een automatische reflex van ons lichaam dat ons leugentje tegenspreekt.

8. Lippen samenpersen

Wist je dat als je liegt, je lippen droog worden? Wanneer je je kind dus met samengeperste, droge lippen ziet of op z’n wang ziet zuigen, weet je bijna zeker dat hij liegt…

9. Eigen gezicht aanraken

Door het liegen, krijg je spontaan jeuk aan je gezicht. Zit je koter vaak aan z’n gezicht tijdens een gesprek? Dan is dat vaak géén een of andere rare allergie…

Liegt jouw kind tegen je? Dit is waarom kinderen liegen per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.