Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Snoepjes jatten

antwoord

Wat erachter het gedrag van jullie dochter zit, kan ik op basis van de informatie uit je vraag niet zomaar inschatten. Het kan een manier zijn om aandacht te vragen. Het kan ook echt gaan om het verkrijgen van lekkere dingen. Heeft ze (op meerdere momenten) moeite met het beheersen van haar impulsen? Het gevoel van spijt achteraf kan gemeend zijn, maar ook een reactie waarvan ze weet dat het erbij hoort. Jullie hebben al veel dingen geprobeerd. Op zich prima reacties, maar het is nu zaak om een tijdlang een eenduidige aanpak te hanteren. Steeds iets anders, werkt vaak niet goed. 

Ik zou het gedrag op de volgende manier aan pakken:

 • Ga rustig met haar zitten en leg haar uit dat je graag een oplossing wil voor het pakken van snoep en chips, omdat je dat niet goed vindt. In dit gesprek kun je ook bespreken hoeveel chips en snoep jullie wel goed vinden voor kinderen en wat de reden ervan is dat méér niet mag. Eventueel kun je bespreken wat zíj reëel vindt aan lekkers per dag en dan uitkomen op een duidelijke afspraak. 
 • Bedenk samen de voordelen als het haar lukt om het niet meer te doen. 
 • Probeer samen een plannetje te bedenken om het te laten lukken. Kinderen kunnen meestal heel goed meedenken. In het plannetje komen bijvoorbeeld dingen naar voren als: 
  – wanneer mag het wel (vaste momenten, welke vindt zij prettig)
  – mag ze af en toe om iets lekkers vragen? Hoe? Soms mag het en soms niet. 
  – waar zetten jullie het snoep neer (in het begin op een plek waar ze niet bij kan)
  – een briefje in de snoeppot met een herinnering dat ze niks zou pakken
  – hoe kan jij haar helpen herinneren
  – wat spreken jullie af als het toch gebeurd is
  – een lijstje maken en ophangen waarop staat wat ze wel mag pakken als ze trek heeft.
 • Bedenk ook wat er gebeurt als het haar door de week lukt. Bijvoorbeeld een extra lekker bakje chips in het weekend. Laat haar maar meedenken!
   

Door het zo samen te bespreken en bedenken wordt het een gezamenlijk plan en heeft het dus meer kans van slagen. Benader het geheel positief. Ze moet niet zozeer afleren om snoepjes te pikken, maar vooral leren om alleen snoep te eten als het een snoepmoment is, of omdat het gevraagd is en het antwoord ja is. Als ze het ‘pik’-gedrag alleen laat zien bij snoepjes, verwacht ik dat het op deze manier moet lukken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.