Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gedrag 20 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

4x zo leer je sociale vaardigheden aan bij je kind

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer sociale vaardigheden hij ontwikkelt, maar dit gaat niet vanzelf. Veel leert hij door af te kijken bij zijn grote voorbeelden: jullie als ouders dus. Maar er zijn ook vaardigheden die hij moet aanleren en waar hij jouw hulp bij nodig heeft.

Denk aan het oplossen van ruzies met vriendjes, rekening houden met een ander, het respecteren van afspraken en weerbaar worden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met goede sociale vaardigheden makkelijker meekomen op school, zowel met de lesstof als met het maken en behouden van vriendjes.

Sociale vaardigheden aanleren

En door te spelen met leeftijdsgenoten, wordt die sociale vaardigheden weer extra getraind.

Leren delen

Dit is vaak erg lastig, vooral voor kinderen tussen de drie en zes jaar. Als ze wat ouder zijn, wordt delen makkelijker voor ze. Forceer je kind niet om iets te delen, want zelf wil je misschien ook liever die chocoladereep in je eentje opeten in plaats van ‘m te delen met een collega die je eigenlijk helemaal niet aardig vindt. Complimenteer je kind wel als het uit zichzelf iets deelt met een ander en benoem vervolgens ook dat het andere kind daar vast heel blij mee is.

Samenwerken

Je kind zal in zijn leven veel moeten samenwerken, allereerst op school, maar op volwassen leeftijd waarschijnlijk ook op zijn werk. Leer dit aan door met het gezin samen te werken aan een bepaalde taak: laat je kids bijvoorbeeld de tafel dekken of laat iedereen meehelpen met een maaltijd voorbereiden, of tuig samen de kerstboom op. Teamwork it is!

Leren luisteren

Dit kan een lastige zijn, vooral voor jongere kinderen. Overigens ook voor sommige volwassenen, dus het is een belangrijke sociale vaardigheid om mee te geven aan je kind. Je kan dit oefenen door tijdens het voorlezen van een boek af en toe te vragen wat je net hebt verteld. Leer je kind ook om niet door gesprekken heen te praten, maar even te wachten tot een gesprek klaar is.

Goede manieren

Het zeggen van ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ is wel aan te leren bij kinderen, vooral door dit aan te moedigen, maar geef zelf het goede voorbeeld voor het beste resultaat. Dus zeg ook alsjeblieft en dankjewel tegen je kind en leer hem bijvoorbeeld aan om aan tafel te blijven zitten totdat iedereen klaar is met eten.

Lees ook:

25 vragen om je kind (nog) beter te leren kennen

Bron: verywellfamily.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Verywell family

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.