Externe Bijdrage
Externe Bijdrage Partner 12 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

Sparen of lenen voor je kind: welke opties zijn er?

Jouw kind een goede start geven. Daar denken jullie als ouders al vroeg over na. Of het nou gaat om studiekosten of een rijbewijs: het is duur. Hiervoor is sparen natuurlijk een ideale optie maar niet vanzelfsprekend. Wanneer kun je sparen en wanneer is lenen een optie? En waar moet je dan op letten?

Begin op tijd met sparen

Een spaarrekening openen is een goede manier om geleidelijk een financieel potje op te bouwen voor je kind. Hiervoor zijn verschillende spaarvormen beschikbaar: 

  • Kinderspaarrekening. Als (groot)ouder kun je een kinderspaarrekening openen. Maar meestal hebben ze een iets lagere rente dan een gewone spaarrekening. Maar dit verschil is klein. Wel is de rente altijd variabel. Wanneer jouw kind 5,12 en 18 jaar wordt: dan wordt de rente eenmaal verhoogd. Met een kinderspaarrekening zet je het geld vast totdat jouw kind 18 jaar wordt.
  • Is dit niet helemaal wat je zoekt? Dan heeft Michel Ypma, expert sparen bij Independer een alternatief: “De rente op kinderspaarrekeningen is redelijk gelijk aan een normale spaarrekening. Om meer rente te ontvangen zou je een deposito kunnen openen op naam van de (groot)ouder. Een deposito is een spaarrekening met een vaste rente, waarop je eenmalig geld stort.” Echter waarschuwt Ypma ook dat een deposito niet handig is wanneer de rente stijgt. Omdat je geld vaststaat, kan het spaargeld tussentijds niet opnemen. Spaar je bijvoorbeeld voor de studie van jouw kind? Dan heb je het geld in principe tot die tijd niet nodig. Dan kan het een goede optie zijn.

Let op: Voor welke optie ook kiest, het bedrag staat op naam van de (groot)ouders en niet van het kind. Dan krijg je te maken met schenkbelasting. Sinds dit jaar mag je tot 6.713 euro belastingvrij schenken aan je kind. Alles wat boven dit bedrag moet je schenkbelasting over worden betaald.

Geld lenen

Soms laat jouw financiële situatie het niet toe om (genoeg) te sparen. Misschien is er een noodgeval. Of misschien wil je jouw kind helpen bij het aanschaffen van zijn of haar eerste woning. Dan is er ook de mogelijkheid om een lening af te sluiten. Zo kun je geld lenen aan jouw kind óf voor je kind:

  • Geld lenen voor jouw kind. Leen je voor een bepaald doel? Dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Je leent dan een vast bedrag. Hier betaal je een vaste lening over. De looptijd is ook vastgelegd. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Weeg vooraf goed af of jouw financiële situatie het toelaat om een lening aan te gaan. Zorg ervoor dat je hierdoor niet in de knel komt met andere maandlasten. Ook belangrijk: laat je niet beïnvloeden door geldverstrekkers.
  • Geld lenen aan jouw kind. Wil je graag helpen bij het aanschaffen van jouw kind zijn of haar woning? Overweeg dan een familiehypotheek. Als ouder ben je dan de geldverstrekker. Maar ook in deze situatie is het belangrijk om de voorwaarden goed vast te leggen. Denk aan de looptijd, de aflossing van de rente en de looptijd. Ten slotte  is en blijft het een lening.

Mariken (44): ‘Ik leen stiekem geld van mijn tiener’

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.