Redactie
Redactie Geld 21 jun 2018

Sparen

Opgroeiende kinderen brengen veel kosten met zich mee. Ze gaan studeren, willen hun rijbewijs halen. Het kan verstandig zijn alvast te gaan sparen.

Het is belangrijk te kiezen tussen:

  • Geld voor langere tijd vastzetten zonder eraan te kunnen komen. Dat geeft een hogere rente.
  • Geld niet vastzetten zodat het beschikbaar blijft voor tegenslagen. De rente is dan lager.

Wat is de gunstigste manier om te sparen?
Een gewone spaarrekening openen en daar maandelijks een vast bedrag op storten.

Vitaliteitsparen
De aantrekkelijkste vorm van sparen was de spaarloonrekening. In 2011 kon je voor het laatste jaar maximaal € 613,- belastingvrij sparen. Dit bedrag werd op het brutoloon ingehouden, wat ongeveer € 240,- scheelde aan belasting.
Per 1 januari 2012 is dit afgeschaft.

In 2013 komt daar het vitaliteitssparen voor in de plaats. Dit kan in de vorm van een spaarrekening, een spaarverzekering of een spaarrecht. Jaarlijks mag je € 5000,- sparen. Dit bedrag is vervolgens aftrekbaar in box 1 van inkomstenbelasting.
Totaal mag je € 20.000,- sparen. Dit bedrag is vrij te besteden. En dit spaargeld is ook vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing van box 3.

Voor degene die een spaarloonrekening hadden komt er een overgangsmaatregel waarmee het spaarloon kan worden opgenomen of kan worden doorgestort naar het vitaliteitsparen.

Welke andere spaarmogelijkheden zijn er?
Banken en verzekeraars bieden verschillende producten aan. Uiteenlopend van een studiekostenverzekering tot een jeugdspaarplan. Vaak brengen ze hogere kosten met zich mee dan een gewone spaarrekening.

Wat is het voordeel van deze producten?
De zekerheid: spaarders worden gedwongen geld opzij te zetten zodat er aan het einde van de looptijd genoeg is opgebouwd.

Websites:

www.nibud.nl
www.independer.nl – Independer
www.verzekeraars.nl – Verbond voor verzekeraars
www.belastingdienst.nl

Reageer op artikel:
Sparen
Sluiten