Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 11 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

7x leuke spelletjes om buiten te spelen, ook als het minder goed weer is

Het wordt weer lente, maar buiten kan het soms nog guur en koud zijn. En dat koude weer motiveert je kind vaak niet om naar buiten te gaan. Maar met deze geweldig leuke spelletjes om buiten te spelen voelt hij de kou niet eens.

Krijg je jouw kind met geen mogelijkheid de deur uit, en zit hij liever voor de televisie? Met deze spelletjes wordt buitenpelen ook voor jouw kind weer een succes.

Spelletjes om buiten te spelen

Deze zeven spelletjes maken het weer veel aantrekkelijker om buiten te spelen.

1. Vuilniszakmode

Maak uit een vuilniszak of een andere grote plastic tas je eigen regenkleding. Knip er gaten in voor je hoofd en je armen en fleur het op door er plaatjes van andere plastictassen op te plakken. Loop daarna een modeshow, in de regen!

2. Bootje varen

Ga tijdens een flinke regenbui de tuin of het bos in. Trek oude kleding aan en neem een schep en kurken mee. Door te graven in de modder kun je kleine stroompjes en kanalen maken waar de kurken in kunnen drijven. Net zoals in de zomer op het strand!

3. Knutselwereld

Ga in het bos op zoek naar knutselmaterialen.  Bladeren kun je mooi laten drogen en met takjes kun je allerlei dingen bouwen. Alles om je heen is te gebruiken. Dus ga op ontdekking in de buitenwereld en ga thuis lekker aan de slag met alle natuurlijke knutselmaterialen!

4. Race bliklopen

Wil je geen natte voeten krijgen, maar toch lekker naar buiten als het regent? Neem dan twee oude blikken en maak hier aan elke zijkant een klein gat in. Pak een touw en stop de uiteinden in de gaatjes en maak vervolgens aan de binnenkant van het blik een knoop, waardoor er een grote lus ontstaat. Stap met je voeten in deze lus op het blik en de bliklooprace kan beginnen.

8x tips om je kinderen vaker buiten te laten spelen

5. Tikkertje met een twist

Tikkie jij bent hem! Het klassieke tikkertje blijft leuk en is ook goed te doen in de winter. Doordat je continu moet rennen blijft je kind lekker warm. Hier zijn twee varianten die het spel nét iets spannender maken:

  • Ongelukstikkertje: Een kind is de tikker. Als hij iemand tikt, moet die zijn hand op de plaats houden waar de tikker hem aantikte. Vervolgens moet de getikte proberen om op die manier weer een ander te tikken.
  • Tikkertje met onbekende ‘verlosser’: Wijs een ‘verlosser’ aan, de tikkers mogen niet weten wie de verlosser is. Wie getikt wordt, moet blijven staan. Je kunt alleen bevrijd worden als de verlosser je aantikt. De tikkers moeten ontdekken wie de verlosser is.

6. Vliegeren

De harde wind is misschien vervelend als je op de fiets zit, maar ideaal als je wilt vliegeren! Heb je geen vlieger? Pak dan een grote plastic tas en knoop hier een touw aan vast. Ren hard tegen de wind in en laat je zelfgemaakte vlieger zweven. Voor een vrolijk effect kun je de vlieger versieren met losse stroken papier die in wind allemaal een andere kant op waaien.

7. Paaltjesvoetbal

De variant voor kouder weer van het omschoppen van flessen gevuld met water! Pak een pion of een ander voorwerp en zet dit op de grond. Probeer nu met de bal de voorwerpen van de andere speler omver te schieten. De beste verdediger wint.

Dit zijn de echte redenen waarom kinderen niet (genoeg) buiten spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.