Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 23 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Je kind eigen keuzes geven in de opvoeding? ‘Nee, kinderen kunnen de gevolgen niet overzien’

Regelmatig legt J/M Ouders een stelling voor aan ouders of experts en laten we voor- en tegenstanders hierover aan het woord. De stelling van deze week luidt: kinderen moeten eigen keuzes hebben in de opvoeding. We vroegen een aantal ouders om hun mening over dit onderwerp.

Je kind de ruimte geven om dingen op een eigen manier te doen, is dat wel of geen goed idee? Volgens pedagoog Maria Montessori die veel onderzoek deed naar autonomie, bevordert het omgaan met vrijheid de groei van het verantwoordelijkheidsbesef van kinderen. Hoe staan ouders daar nu tegenover?

Stelling: een kind kan eigen keuzes maken in de opvoeding

Deze lezers geven aan of ze het wel of niet eens zijn met de stelling.

Eens, maar wel binnen kaders

Debbie (moeder van drie): “Eens! Dat kan al in heel kleine dingen zitten, zoals kledingkeuzes bijvoorbeeld. Soms wil mijn kind per se een broek aan in plaats van een jurk, dan vind ik dat goed. Wel trek ik de grens bij weersomstandigheden die de kledingkeuze niet toelaten. Dus een jurk middenin de winter zonder legging, dat is een no go. Dan vertel ik dat er een legging onder gedragen moet worden.”

Ja, maar het moet een kind niet schaden

Anoek: “Eens, een kind is een eigen individu en heeft ook een eigen mening. Wel binnen grenzen, het moet het kind of een ander niet schaden.”

Mijn dochter is een van de weinigen die dit zelf al kan

Emy (moeder van twee): “Eens! Mijn dochter kiest al vanaf 1,5-jarige leeftijd haar eigen outfits. Nee, daar ben ik het niet altijd mee eens, maar ik kan haar wel begeleiden en sturen. Ook is ze erg happig op zelfstandigheid. Zo wil ze al sinds haar vierde zelf haar haartjes doen. In het begin zagen die staartjes er niet uit, maar nu is ze een van de weinigen die dit zelf kan. Ik denk dat zelf keuzes laten maken, bijdraagt aan zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Het ene kind wat sneller dan het andere.”

Kinderen kunnen gevolgen niet inzien

Jessica (moeder van drie): “Ik ben het oneens met de stelling. Kinderen kunnen nog geen gevolgen inzien en keuzes maken voor de langere termijn. Wel kunnen we samen overleggen en samen een beslissing maken, maar niet alleen het kind.”

Een kind kan geen risico inschatten

Jasmijn (moeder van twee): “Als het risico te groot is, wat een kind niet altijd kan inschatten, dan ben ik het oneens met de stelling. Ik ben zeker voor risicovol spel, maar als mijn kind de keuze maakt om met een schaar rond te rennen, omdat hij denkt dat dit verantwoord is, dan laat ik dat natuurlijk niet toe.”

Eten kinderen te ongezond? ‘Ik zie dagelijks frikandelbroodjes en chocoladewafels in mijn klas’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.