Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoeden 21 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo remt gendergebaseerd speelgoed de ontwikkeling van jouw kind

Blauwe auto’s en treinen voor jongens en roze poppen en prinsessenjurken voor meisjes. Dit zijn voorbeelden van gendergebaseerd speelgoed. We hebben het bijna allemaal wel in huis, maar wat zijn de gevolgen van stereotyperend speelgoed op jouw kind?

Spelen is cruciaal in de ontwikkeling van je kind, daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het speelgoed dat er is en de keuzes die je daarin maakt.

Jongens en meisjes

Niet alleen kun je meestal aan de kleur al zien of het speelgoed voor jongens of meisjes is, groen en blauw of roze en rood, het zegt ook veel over de functie ervan. Meisjes hebben veelal speelgoed dat te maken heeft met schattige dieren, poppen of met accessoires zoals make-up. Voor jongens is er juist veel speelgoed te vinden dat met avontuur en actie te maken heeft zoals auto’s en speelgoedpistolen.

Geweld of verzorging

Het speelgoed van jongens representeert vaak levenloze objecten, zoals motoren, terwijl dat van meisjes meestal op levende dingen gebaseerd is. Speelgoed voor meisjes staat dus vooral voor verzorging en dat van jongens voor sterk zijn en soms zelfs voor agressie. Dit zorgt ervoor dat gendergebaseerd speelgoed niet ondersteunend is voor de ontwikkeling van kinderen.

Verkeerde eigenschappen

Gendergebaseerd speelgoed moedigt soms verkeerde eigenschappen aan. Bij jongens kan dit leiden tot geweld en agressie en voor meisjes betekent dit de focus op aantrekkelijkheid en uiterlijk. Dit kan leiden tot een verkeerd beeld waarin meisjes bijvoorbeeld denken dat het belangrijkste is om er mooi uit te zien. Uiteindelijk kunnen je kinderen deze stereotyperende eigenschappen gaan associëren met zichzelf en hun rol in het leven.

Ontwikkeling

Speelgoed geeft kinderen de kans om verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Puzzels en blokken leren bijvoorbeeld ruimtelijke vaardigheden die later van pas komen bij wiskunde. Poppen en speelhuisjes kunnen helpen bij het ontwikkelen van taalvaardigheden. Spelen met poppen zorgt ook vaak voor empathie en verbeeldingskracht. Het kan een kind dus beperken als hij alleen voor stereotyperend speelgoed kiest, omdat hij daardoor andere belangrijke aspecten niet leert.

Naast het feit dat een kind dus een deel van zijn ontwikkeling kan missen door alleen met hetzelfde speelgoed te spelen, kan het ook hun denkproces en kijk op de wereld beïnvloeden. Door het vernauwen van het denkproces van kinderen, kan creativiteit en innovatie worden belemmerd. Stereotyperend speelgoed kan zelfs invloed hebben op het beroep van je kind in de toekomst. Het beperkt de reikwijdte van carrières omdat ze sommige cognitieve vaardigheden niet hebben geleerd.

Wat kun je als ouder doen?

Veel ouders zijn bang om tegen de trend van stereotyperend speelgoed in te gaan omdat ze bang zijn voor negatieve opmerkingen of pestgedrag. Het is juist goed om verschillende soorten speelgoed bij jouw kind te stimuleren. Dit kun je onder andere doen door deze tips:

  • Let op de kleuren bij het uitzoeken van speelgoed; meer neutrale kleuren in plaats van alleen maar blauw of roze.
  • Denk na over de speelwaarde van het speelgoed en niet gelijk voor welk geslacht het speelgoed is bedoelt. Zoek speelgoed dat gericht is op ontwikkeling, zoals fysiek en zintuiglijk speelgoed voor fijne motoriek.
  • Als je meerdere kinderen hebt: gooi al het speelgoed bij elkaar. Leg speelgoed niet apart op gender, maar leg het op een stapel.

Inclusief speelgoed: dit is waarom een huidskleurig potlood niet bestaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.