Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoeden 11 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo stimuleer je een gevoel voor humor bij je kind (en waarom dit belangrijk is)

Een gevoel voor humor is niet iets dat zomaar even in het genenpakketje van je kind terug te vinden is. Humor is een vaardigheid die je kunt aanleren. De grappige kant van je kind bemoedigen is veel belangrijker dan je in eerste instantie zou denken.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die een goed gevoel voor humor hebben, vrolijker en optimistischer zijn. Bovendien hebben ze een groter gevoel van eigenwaarde en meer zelfvertrouwen. Een gevoel voor humor zorgt ervoor dat kinderen weerbarstiger zijn tegen de uitdagingen die bij het opgroeien komen kijken.

Gevoel voor humor stimuleren bij je kind

Op de volgende manieren stimuleer je een goed gevoel voor humor bij je kind:

1. Laat je van je eigen grappige kant zien

De beste leermeester ben jij zelf. Van jou kan je kind alles leren over moppen tappen. Trek ook gekke bekken of doe spontaan een gek dansje om je kind te leren dat hij of zij het leven niet te serieus moet nemen.

2. Ga erin mee wanneer je kind probeert grappig te zijn

Lach om de flauwste grappen die de revue passeren. Of schaterlach om de zoveelste goocheltruc en scheetjesgrap. Je zoon of dochter leert zo dat ‘ie het in zich heeft om een ander aan het lachen te maken. Dit geeft een boost aan het zelfvertrouwen, waar je kind ook later veel baat bij heeft.

3. Creëer een wereld vol humor en plezier voor je kind

Sla leuke en grappige boekjes in die passen bij de leeftijdscategorie van je kind. Koop boeken met plaatjes en rijmpjes als je kind wat jonger is. Voor oudere kinderen kun je stripboeken en schriftjes met moppen aanschaffen. Door humor een onderdeel te maken van jullie dagelijks leven, is het veel waarschijnlijker dat je kind deze gewoonte voortzet.

4. Maak de dagelijkse klusjes leuker

Maak het opruimen van speelgoed of de was doen samen met je kind tot een spelletje. Zo leert je kind dat zelfs de meest saaie klusjes een stuk leuker worden met een positieve instelling.

5. Leer je kind de grenzen van humor

Slaat de humor van je kind door naar grof? Roep dit dan gauw tot een halt. Leg uit dat grappen maken ten koste van een ander verkeerd is. En leg rustig uit waarom een gemene of grove grap niet grappig is. Daarnaast kunnen kinderen (zeker in het begin) nog vaak terugvallen op poep- en plasgrapjes. Probeer ze dit ook met mate te laten doen. Anders heb je kans dat ze een keer zo’n grap vertellen op een ongepast moment.

6. Plan leuke, grappige avonden met de familie

Kijk samen naar een leuke sitcom of kinderfilm. Speel met de hele familie een leuk spel dat gegarandeerd iedereen aan het lachen maakt. En maak foto’s waar jullie allemaal een beetje gek lachen naar het vogeltje. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk op dat moment, maar ze zorgen ook voor herinneringen waar later met een lach op teruggekeken kan worden.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.