Elly van Kuilenburg-Knoop
Elly van Kuilenburg-Knoop Gedrag 10 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Elly: ‘Onze dochter (5) is strong-willed en gaat altijd de strijd aan’

Sommige kinderen zijn geboren met een hele sterke wil (oftewel: ze zijn strong-willed). Ze weten altijd precies wat ze willen en hoe ze dat kunnen bereiken. De dochter van Elly, Daphne (5), beslist elke ochtend wat ze aan wil trekken, of ze haar haar los of in een staart wil. Wat ze op brood wil eten en als er iets anders gebeurt dan zij voor ogen heeft, houd dan je hart maar vast.

Elke ochtend eet Daphne een snee brood met pasta, maar wanneer ik het klaar heb staan voordat ze beneden komt dan gaat het mis. Vandaag wil ze beschuit met vlokken. Hoe kom ik erbij om iets klaar te maken zonder het haar te vragen.

Strong-willed

Daphne is een meisje met een sterke wil en dat vraagt veel van je als ouder. Gelukkig heb ik door de jaren heen veel geleerd. Ging ik eerst overal de strijd mee aan, nu lukt het mij beter om in te zien hoe zij functioneert als kind. De belangrijkste dingen beslis ik bijvoorbeeld, maar daarnaast geef ik haar veel ruimte en keuzemogelijkheden. De term strong-willed heeft mij doen zien wat zij nodig heeft.

Een kind dat strong-willed is:

  • Heeft een grote behoefte aan autonomie;
  • Probeert van alles om zijn/haar zin te krijgen;
  • Gaat de strijd aan;
  • Is erg energiek en enthousiast;
  • Bruist van ideeën;
  • Kan flink driftig worden als de dingen niet gaan zoals hij/zij wil.

Hooggevoelig

Naast strong-willed kunnen kinderen vaak ook hooggevoelig of hoogsensitief zijn, ook wel HSP genoemd. Dat houdt in dat kinderen een rijk gevoelsleven hebben, erg gevoelig zijn voor prikkels en sensitief zijn naar hun omgeving. Onderzoek toont uit dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief zijn.

HSP en Strong-Willed

Naast dat onze dochter een sterke wil heeft is zij ook hooggevoelig. Ze kan van heel blij ook intens boos en verdrietig zijn. Onlangs waren we in een winkel een lief knuffelhondje tegengekomen. Daphne drukte hem tegen zich aan. Ze was er helemaal weg van, maar ze mocht deze van mij niet zomaar hebben. Ze was intens verdrietig en huilde de hele winkel bij elkaar. Terwijl ze al bijna zes jaar oud is.

“Dankzij die sterke wil, heeft een kind vaak duidelijk voor ogen wat hij/zij wil”, zegt auteur en coach Suzanne Buis. “Een strong-willed kind heeft vaak een groot verbeeldingsvermogen en ziet letterlijk voor zich wat het graag wil, vaak tot in de details. Het is moeilijk iets op te geven als je het zo levendig voor je kunt zien.”

Is jouw kind gewoon gevoelig of is er meer aan de hand? 9 HSP signalen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.