Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Eten en Voeding 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Van vlees naar vega: 5 tips voor de switch naar vegetarisch eten met kinderen

Vegetarisch eten komt in steeds meer gezinnen voor. Maar de switch maken van vlees naar vega is niet voor iedereen gemakkelijk. Zeker kinderen kunnen moeite hebben met de verandering. Hoe je de overgang gemakkelijker maakt? Wij vertellen het je.

Of je nu vegetarisch wil gaan eten omdat je niet van vlees houdt, vanwege de dieren, voor je gezondheid of voor het milieu. Overstappen zal hoe dan ook even wennen zijn. Als jij je kinderen ook wil laten switchen zul je deze tips misschien wel nodig hebben.

Switchen naar vegetarisch eten voor kinderen

Boterhammenworst, kroketten en kipnuggets. Voor een vegetarisch dieet zal je kind misschien wel een deel van zijn lievelingseten moeten laten liggen…

1. Test, test, test

Een voordeel: tegenwoordig barst het van de vegetarische alternatieven. Zoveel zelfs dat je keuze hebt uit verschillende soorten vega smeerworst, vega hamburgers en vega kroketten. Is jouw kind dol op worst of gehakt? Koop dan een paar vegetarische alternatieven en maak er een test middag van. Proef de verschillende varianten en kijk welke het lekkerste is. Zo maak je de introductie van vegetarisch eten leuk én je geeft je kind iets te kiezen. Grote kans dat hij de “vleesvariant” snel is vergeten.

2. Geleidelijk

Cold-turkey stoppen met vlees eten werkt misschien voor jou, maar voor kinderen is dat vaak iets té intens. Verander jullie eetpatroon daarom geleidelijk. Begin met een paar dagen per week vegetarisch en bouw het zo op tot een volledig vegetarisch leven.

3. Lievelingseten

Is je kind dol op lasagne of pizza? Laat dan zien dat dit eten, met een kleine aanpassing, ook gewoon vegetarisch kan. Én vaak net zo lekker is. Zo heeft je kind niet het gevoel dat hij dingen moet missen door vegetarisch te gaan eten.

4. Realiteit

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je hem dingen vertellen of laten zien over het productieproces van vlees. Leg uit waar het vandaan komt, in welke omstandigheden dieren leven. Grote kans dat je kind daarna zelf ook liever (minder) vlees eet.

5. Cheat day

Wil je kind toch dolgraag weer een keer kipnuggets eten? Laat het dan soms toe, iets verbieden kan later namelijk averechts werken. Geef je om het dierenwelzijn? Kies dan in ieder geval voor de biologische variant.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.