Redactie
Redactie Gebit 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Tandenfee tradities: dit kan de tandenfee doen om tanden wisselen leuk te maken

door: Soraya Vogelaar

De meeste kinderen beginnen vanaf hun zesde met tanden wisselen. Ben je nog op zoek naar originele manieren om te vieren dat je kind tanden wisselt? Deze tandenfee tradities zijn origineel en erg leuk.

1. Het bonnetje
Maak er een echte transactie van. Zo wordt het idee van de tandenfee die geld betaald heeft voor de melktand nog realistischer. Dit bonnetje kun je zo creatief mogelijk invullen als je zelf wilt. Geef bijvoorbeeld een cijfer voor hoe goed de tand eruitziet. Voeg een barcode of serienummer toe voor de authenticiteit.

2. Een speciaal zakje
Als je kind de melktand onder het kussen legt, kan er van alles mee gebeuren. Als het tussen de lakens zoek raakt, kan dit al gauw resulteren in tranen bij je kind.  Stop de tand daarom liever in een speciaal zakje. Je kunt een zakje aan de kussensloop bevestigen of om de deurklink hangen. 

3. Een piepklein briefje
Een tandenfee is klein en schrijft dus niet een brief zoals wij mensen dat doen. Speel in op de fantasie van je kind en schrijf iets op een piepklein stukje papier. Het kan simpelweg een smiley zijn of ‘dankje’. Voeg wat glitters toe voor extra magie en een feeën sfeer. 

LEES OOK: 7 tips van de tandarts voor je kind

4. Een gouden doosje
Die melktandjes kun je ook prima in een mooi doosje bewaren. Gebruik hiervoor een oud doosje waar ooit flossdraad in zat. Verf deze goud en schrijf met een marker de naam van je kind erop. 

5. Een dagboek vol herinneringen 
Het fietsenrek dat je kind nu aan het ontwikkelen is, is behoorlijk bijzonder. Het is een mijlpaal naar een volwassen gebit en je zult zoiets grappigs niet meer zien bij je kind. Leg die veranderende lach vast door telkens een foto te maken als je kind weer een melktand verliest. Plak de foto’s in een boek en voeg hier nog leuke tekeningen en briefjes aan toe van jezelf en van je kind in deze fase. Zo kan je kind telkens de ontwikkeling zien van zijn of haar gebit. En je hebt een mooi boek vol herinneringen aan deze leuke fase.

6. Een speciale entree voor de tandenfee
Sinterklaas komt via de schoorsteen, maar hoe komt de tandenfee eigenlijk binnen? Knutsel samen met je kind een speciaal deurtje voor de tandenfee. Plak deze op het raam of de deur van de kinderkamer. Plak hem niet helemaal vast zodat je ’s avonds of ’s ochtends even het deurtje ‘open’ kan zetten. Zo ziet je kind meteen dat de tandenfee geweest is. 

LEES OOK: Het kostbare kindergebit

7. Een tasje met een kickstart voor gezonde 'grote mensen' tanden
Mondhygiëne is erg belangrijk. Nu de tanden gewisseld worden, is dit zeker niet anders. Wie kan dit beter promoten dan de tandenfee? Laat naast een cadeautje ook een toilettasje achter met alle spulletjes die je kind nodig heeft om de tanden gezond en sterk te houden. Denk aan een leuke tandenborstel, tandpasta en eventueel een timertje voor het tandenpoetsen. 

8. Creatief met Photoshop
Ben je handig met Photoshop? Maak dan een foto van je zoon of dochter tijdens het slapen. Plak hier in photoshop een plaatje in van de tandenfee die boven het hoofdje vliegt. Wedden dat je kind vol verwondering is als je de foto laat zien?

Bron: Reader’s digest
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.