Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo koop je nooit meer te grote of te kleine schoenen voor je kind

Je kind groeit als kool dus ook zijn of haar voeten. Voor je het weet heeft het alweer een grotere maat schoenen. Hoe kun je ervoor zorgen, dat je kind nooit op te kleine of te grote schoenen loopt? Hieronder geven we wat handige tips.

Wist je dat kindervoeten in bepaalde periodes iedere twee maanden een maat kunnen groeien? Dat is nog eens snel! Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden of de schoenmaat nog goed is.

Te grote of te kleine schoenen: waarom is dit zo slecht?

Twee derde van de kinderen dragen of te grote of te kleine schoenen, blijkt uit onderzoek van Blitzresults. Te kleine schoenen kunnen tot blijvende voetafwijkingen leiden, zoals vergroeiingen en misvormingen. Dit komt doordat er in te kleine schoenen niet genoeg plaats is voor de voeten en met name de tenen. Te grote schoenen sluiten niet goed om de voet aan en zorgen vervolgens voor een belemmering van een goede afwikkeling van de voet tijdens het lopen.

Geregeld voeten opmeten

Kindervoeten groeien, zeker als je kind een groeispurt heeft, razendsnel. Het is daarom belangrijk om zeker iedere twee maanden de voeten van je zoon of dochter op te meten. Zet hiervoor een reminder in je telefoon of agenda, want voor je het weet zijn de twee maanden voorbij.

Tips schoenmaat opmeten

Als je niet in de buurt komt van een schoenenwinkel met een professioneel meetsysteem, dan kun je ook thuis de voeten opmeten. Dit is ook gemakkelijk als je online schoenen wil kopen. Met deze handige tips hoef je niet meer bang te zijn dat je kind op te grote of te kleine schoenen loopt.

1. Voetomtrek

Leg een stuk papier op de grond en laat je kind erop staan. Zorg ervoor dat je kind goed rechtop staat en niet zijn tenen intrekt. Trek vervolgens beide voeten om met een pen of potlood en laat je kind van het papier stappen.

2. Opmeten

Als je een voetomtrek van beide voeten hebt gemaakt, dan kun je de afstand van de hiel tot het puntje van de grote teen opmeten. Nu weet je precies hoeveel centimeter de voeten van je kind zijn.

3. Verschil in grootte

Iedereen heeft twee verschillende voetgroottes. Wanneer je schoenen gaat kopen is het goed om rekening te houden met de grootste voet. Tel hier één centimeter bij op en dan heb je de goede schoenmaat te pakken.

4. Verschillende maten

Op internet kun je schoenmaattabellen vinden. Toch is het goed om per schoenmerk te kijken hoe de maten vallen. Ieder merk heeft namelijk zijn eigen maten. Bij het ene merk kan je kind met een voet van 20.1 centimeter maat 32 hebben, terwijl dat bij een ander merk maat 31 of 33 is. Als je online een aankoop doet en twijfelt over de maatvoering, dan kun je ook twee maten bestellen en later een maat terugsturen.

Moeder Paula: “Mijn dochter werd betast door een voetenfetisjist”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.