Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gedrag 6 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

5x tekenen van autisme (ASS) die je kunt zien bij een kind van 4 jaar

Autisme (ASS) is een complexe ontwikkelingsstoornis die niet altijd gemakkelijk te herkennen is. Toch blijkt dat je bij jonge kinderen autisme al kunt herkennen. Zo zouden er zelfs bij baby’s al bepaalde kenmerken van autisme zichtbaar zijn. Om autistische kinderen de juiste begeleiding en hulp te kunnen bieden is het goed als autisme zo vroeg mogelijk word herkend. Zo zijn er ook een aantal tekenen van autisme die je bij kinderen van vier jaar kunt herkennen.

Zit jouw kind net op de basisschool en valt jouw bepaald gedrag op of maak jij je zorgen over bepaalde karaktereigenschappen? Als je autisme vermoed kun je eens extra letten op de volgende signalen.

Tekenen van autisme bij een kind van 4 jaar

Voor de leeftijdsgroep 4–6 jaar bestaat de signalenlijst van Dietz & Berckelaer. In deze lijst staan signalen die mogelijk kunnen wijzen op autisme bij kinderen van 4-6 jaar. De signalen zijn ondergebracht in vier ontwikkelingsgebieden: sociale interactie, communicatie, stereotypieën en prikkelverwerking.

Sociale interactie

Dat kinderen met autisme moeite hebben met sociale interactie is vast niet nieuw voor je. Zo hebben deze kinderen vaak moeite met het maken van oogcontact en vinden ze het lastig om vriendschappen met leeftijdsgenootjes aan te gaan en te onderhouden. Iets anders dat opvalt is dat ze zich niet moeilijk inleven in anderen en daardoor geen oog voor de gevoelens van anderen hebben.

Communicatie

Ook op het gebied van communicatie hebben autistische kinderen het moeilijk. Zo is het voor hen vaak lastig om een gesprek te voeren, maar ze hebben ook moeite met taalbegrip. Zo vinden ze grapjes en spreekwoorden ingewikkeld. En ook qua taalgebruik vallen dingen op. Zo nemen ze dingen vaak heel letterlijk, herhalen ze dingen die ze hebben gehoord (zonder het te begrijpen) en praten ze over zichzelf in de hij/zij vorm.

Stereotype

Verder zijn er een aantal stereotype-dingen die veel kinderen met autisme laten zien. Zo hebben ze bijvoorbeeld beperkte interessegebieden waar ze helemaal in op gaan. Bijvoorbeeld dinosaurussen. Ook zijn ze vaak niet goed in fantasiespel en houden ze zich graag vast aan rituelen en schema’s. Daar hoort bij dat ze het lastig vinden om met veranderingen om te gaan.

Prikkelverwerking

Bij kinderen met autisme is sprake van een opmerkelijke prikkelverwerking. Zo zijn ze opvallend over- of juist ondergevoelig voor bepaalde prikkels. Zo ruiken ze bijvoorbeeld aan alles of blijven ze in het tasten en voelen hangen ook kan het zijn dat ze hun oren bedekken bij harde geluiden.

Leeftijdsadequaat

Zodra je kind vier is en naar school gaat heb je vaak meer vergelijkingsmateriaal. Het kan je dan plotseling opvallen dat je kind “anders” is en geen passend gedrag voor zijn leeftijd vertoont. Ook dit, geen leeftijdsadequate indruk maken, kan een teken zijn van autisme.

20x vroege tekenen die op autisme (ASS) bij je kind kunnen wijzen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.