Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 25 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

8x tekenen dat je kind verslaafd is aan social media

Dat social media behoorlijk verslavend kunnen zijn, heb je zelf misschien ook weleens ondervonden. Net iets te lang door Instagram of Facebook scrollen. Of als je eindelijk even zit, toch weer je telefoon pakken om te kijken wat er gebeurt in de online wereld. Niet zo gek dus dat onze kinderen ook makkelijk verslaafd raken aan social media als Tik Tok, Instagram en Snapchat. Maar hoe weet je of je kind écht verslaafd is? Aan deze tekenen kun je het zien.

Dat je kind social media leuk vindt en er graag tijd aan besteedt is niet direct iets om je zorgen over te maken. Maar als de hoeveelheid tijd die je kind op social media doorbrengt zoveel is dat hij er zelf last van krijgt, kan het zijn dat hij verslaafd is aan social media.

Tekenen dat je kind verslaafd is aan social media

Aan deze acht tekenen kun je zien dat je kind mogelijk verslaafd is aan social media.

1. Hij verwaarloost zijn schoolwerk

Als de cijfers van je kind achteruit gaan, en zijn schoolprestaties lijden onder de hoeveelheid social media gebruik kan het goed zijn dat je kind verslaafd is aan social media en daardoor minder belang hecht aan school.

2. FOMO

FOMO betekent: the fear of missing out, oftewel, de angst om iets te missen. Kan jouw kind niet zonder zijn telefoon en raakt hij in paniek als hij er eventjes niet op kan of mag omdat hij zoveel last heeft van FOMO? Dan kan dat ook een teken zijn van verslaving.

3. Minder echte sociale contacten

Verwaarloost je kind zijn sociale contacten in het echte leven? Gaat hij er nauwelijks nog op uit en speelt zijn hele sociale leven zich online af? Dan is dat ook een reden om zijn social media gebruik goed in de gaten te houden.

4. Liegen

Liegen is vaak een teken van verslaving. Liegt je kind over hoeveel tijd hij op social media doorbrengt? Of probeert hij stiekem zijn telefoon vaker te gebruiken dan van jou mag? Dan kan dit ook duiden op een verslaving.

5. Woede

Word je kind boos of agressief als hij een tijdje niet op social media kan of mag? Ook dan kan het zijn dat hij verslaafd is aan social media.

6. Altijd online

Een ander teken van verslaving is als je kind terwijl hij ergens anders mee bezig is, zoals fietsen of wandelen, tegelijkertijd ook bezig is om zijn social media te checken.

7. Pijn

Ook lichamelijk kan je kind klachten krijgen van te veel social media gebruik. Zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten. Of pijn in de hand of pols.

8. Slaapproblemen

Veel schermtijd kan leiden tot slaapproblemen bij kinderen. Dus slaapt jouw kind slecht, dan kan dit ook een teken zijn van een social media verslaving.

De beeldscherm generatie: 6 tips en tools om de schermtijd in de hand te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Destination for teens

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.