Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 2 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

12 tekenen waaruit blijkt dat je he-le-maal klaar bent met dit schooljaar

Elk schooljaar begin je met de beste intenties, maar meestal raken deze voornemens ietwat in de vergetelheid, verderop in het schooljaar. Dat gebeurt gewoon. Daar kun je niks aan doen. Als je de volgende tekenen herkent, dan ben jij waarschijnlijk helemaal klaar met dit schooljaar. En kun je niet wachten tot je kinderen vakantie hebben (en je daar na 6 weken mee klaar bent, haha).

Als je nú al klaar bent met het hele schoolgebeuren, maak je geen zorgen: je bent niet de enige. Het overkomt de besten. We beginnen het schooljaar vol vertrouwen en vol ideeën hoe we het dit jaar gaan aanpakken: je ziet jezelf elke dag (tot in de puntjes verzorgd) op tijd de kinderen naar school brengen, helpt ze met hun huiswerk, brengt ze trouw naar alle sportclubjes en feestjes en helpt elke vrije minuut die je kunt vinden op school.

Klaar met het schooljaar

Maar dan, ergens – je weet ook niet waar en wanneer – blijken deze plannen toch niet te werken en draait het nog maar om één ding: overleven.

De wekker gaat. Jij snoozed een end weg

Net zo lang tot je niet meer kunt. Want je weet: ik ben degene die iedereen uit bed moet trommelen. Als ik nu blijf liggen, komt het hele gezin overal te laat. (En eerlijk gezegd, zou je het best een keer zo ver willen laten komen, sterker nog het is weleens gebeurd).

Je bent klaar met ergens nog iets om geven

Het boeit je allemaal niet meer: klassenuitjes, speeldates, verjaardagsfeestjes, sportclubjes… Kan iemand ze per direct afschaffen?

Je bent te laat. Overal voor. De hele tijd.

Voor school, voor werk, voor sportclubjes, voor je eigen afspraken. Voor alles!

De laatste nieuwsbrief van school heb je nog niet bekeken, terwijl de volgende alweer in je mailbox zit

En dat terwijl je de nieuwsbrief aan het begin van het schooljaar nog vol enthousiasme woord voor woord spelde (‘Marie uit groep 6 is tien jaar geworden, hoe enig!’)

Het idee aan de zomervakantie doet je juichen (en een beetje vrezen)

Geen broodtrommels meer die je hoeft klaar te maken! Geen huiswerk waar je je kind toe moet aanzetten! Geen race tegen de klok elke ochtend! Woohoo! Maar wacht eens… Ze zullen dan dus elke dag thuis zijn (op de BSO-dagen na). Wat gaan we doen op al die vrije dagen? En daar komt de volgende paniekaanval!

Verveelt je kind zich tijdens de vakantie? Dit is hoe andere ouders ermee omgaan

Je bent vorige week gestopt met helpen met huiswerk

Krijgen ze nog wel huiswerk? Jij was toch echt in de volle overtuiging dat ze dat niet meer zouden krijgen. Bovendien blijkt toch dat huiswerk maken niet altijd nodig is? Oké vooruit, het is wel nodig. Maar je hoeft ze toch niet iedere keer door die sommetjes heen te helpen?

Je business-lady-look waarin je de kinderen naar school bracht, is plots gedegradeerd tot de I-love-yogapants-look

Huh? Wanneer is dat gebeurd? Je hebt zelf ook geen idee, maar je geeft elke ouder die te lang kijkt wel de Kijk-niet-alsof-je-nog-nooit-iemand-in-een-sportbroek-hebt-gezien-blik.

De kunstwerkjes van je kind belanden op een stapel op de keukentafel om ze aan het eind van de week te ‘selecteren’

En met ‘selecteren’ bedoelen we in dit geval: ze bij het oud papier leggen. Aan het begin van het schooljaar hing je ze nog keurig op.

Je hebt al in geen eeuwen meer in de rugzakjes van je kinderen gekeken

Wat zou erin zitten? Niet opgegeten – en inmiddels verrotte – bananen? Erger: een half aangevreten appel? Niet ingeleverd huiswerk? 183 tekeningen? Een werkschrift met daarop een post-it geschreven door de leraar ‘pagina 9 en 10 afmaken’ (en dan de datum van morgen erbij).

De broodtrommel en beker van je nageslacht zijn – al weken – aan vervanging toe

Maar je hebt gewoon géén zin om nu – zo vlak voor de zomervakantie – een nieuwe set aan te schaffen. Zoiets doe je aan het begin van het schooljaar en niet aan het eind. Desnoods geef je vanaf morgen z’n brood in een zakje mee. Hoewel, dat wordt waarschijnlijk oorlog, dus dan maar dat aftandse ding weer vullen.

Bedtijd wordt later en later

Wat natuurlijk inhoudt dat de ochtenden steeds moeilijker worden. Want langer doorslapen, ho maar.

Je hebt spijt van allerlei dingen

Je hebt spijt dat je jezelf hebt opgegeven als klassenouder. Je hebt spijt van je deelname aan de Oudercommissie op school. En je baalt ervan dat jullie weer niet mee konden lopen met de Avondvierdaagse. Volgend jaar, dan ga je het he-le-maal anders doen. Maar echt!

https://www.jmouders.nl/weer-naar-school-stress-verminderen-bij-je-kind-deel-1/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.