Julia van Buuren
Julia van Buuren Ouders 5 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Terug naar de traditionele rolverdeling? Tradwives vinden van wel

Feministen hebben lang gestreden voor gelijke rechten tussen man en vrouw. Desalniettemin worden tradwives (traditional wives) steeds populairder. Zij willen terug naar de traditionele rolverdeling zoals deze in de jaren vijftig was, waarin de man de kostwinner is en de vrouw een huismoeder.

De tradwive-beweging is afkomstig uit Amerika en is sinds 2020 steeds populairder op social media. Tradwives doen niets liever dan zorgen voor het huis, hun man en kinderen.

God heeft twee genders gecreëerd

Estee Williams legt via TikTok uit wat het inhoudt om een tradwive te zijn en hoe je er één wordt. Zo benoemt ze onder andere dat je de traditionele genderrollen in je huwelijk moet betrekken. “God heeft tenslotte twee genders gecreëerd voor twee verschillende doeleinden”, verklaart ze. Ook is het belangrijk om de juiste man te trouwen, een beschermende mannelijke man die zijn geloof belangrijk vindt is een must. Daarnaast moet je als vrouw kunnen koken, schoonmaken en mensen verwelkomen. Eveneens is het belangrijk om er ten alle tijden goed uit te zien, want, zo vertelt Estee Williams, mannen zijn visueel ingesteld.

@esteecwilliams

How to be a Traditional Wife part 1 #fyp #traditionalwife #tradwife #tradwifetok #traditionalgenderroles #nuclearfamily #traditionalmarriage #housewife #homemaker #femininenotfeminist #tradwifecontroversy #traditional

♬ original sound – Estee

Tradwives offeren vrouwenrechten niet op

Het christelijke geloof is een inspiratiebron voor veel tradwives. Veel ideeën die tradwives over het gezin hebben komen voort uit de Bijbel. Tradwives zijn dan ook erg populair bij Amerikaanse christenen en Amerikaanse Republikeinen.

Tradwives vinden niet dat ze de rechten van vrouwen opofferen, ze kiezen er immers zelf voor om zich volledig op het huis en kinderen te richten. Deze bewuste keuze maakt hen, naar eigen zeggen, gelukkiger dan werken.

Nella Geurts, socioloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ziet dat er ook in Nederland tradwives zijn. Zij benoemt dat het voor tradwives onnatuurlijk is om de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen niet te erkennen. “Om een topfunctie te krijgen moet een vrouw zich gedragen als een man, en dat is niet natuurlijk. Een vrouw moet haar vrouwelijkheid kunnen omarmen in plaats van geforceerd een andere identiteit aannemen”, vertelt ze.

Tradwives met extreemrechtse idealen

Ook is er een een deel van de tradwives die extreemrechtse idealen promoot. Zij vinden dat de huidige maatschappij onder andere bestaat uit oneindige consumptie, seksuele verdorvenheid en onnatuurlijke manieren van leven. Zij geloven dat dit gebeurt om het blanke ras te verzwakken. Door een tradwife te worden, kunnen vrouwen zich hiertegen verzetten.

De onderdanige en dienstbare rol om als vrouw alleen echtgenote en moeder te zijn, wordt door extreemrechtse aanhangers gezien als een authentieke vorm van blanke vrouwelijkheid. Dit is volgens hen dan ook de norm.

De extreemrechtse ideeën worden niet altijd benoemt in de video’s op social media, maar worden wel subtiel gepromoot in de hashtags. Zo worden #revoltagainstthemodernworld en #whitelivesmatter genoemd naast  #homemaker of #traditionalwife.

Tradwife vanuit eigen persoonlijke keuzes

Al met al geloven alle tradwives dat de vrouw thuis moet blijven en dat de rol als echtgenoot en moeder de topprioriteiten zijn. Sommige vinden dit vanuit een religieus oogpunt, anderen vanuit een politiek standpunt maar de meesten vanuit hun eigen persoonlijke keuzes.

Is een tradwife worden de oplossing voor een simpeler leven in een maatschappij waar (te) veel van vrouwen wordt verwacht?

Had ik maar nooit… ‘Gekozen om huismoeder te worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.