Laura Saija
Laura Saija Schoolkind 25 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer ouders houden hun kind thuis van school, blijkt uit onderzoek

Uit onderzoek van het televisieprogramma Argos blijkt dat steeds meer ouders gebruikmaken van het recht om hun kind thuis te houden van school. Leerplichtambtenaren maken zich zorgen, er is namelijk geen zicht op of deze groep kinderen onderwijs krijgt.

In ons land geldt leerplicht voor alle kinderen tot 16 jaar oud. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ouders echter een vrijstelling van deze plicht krijgen op basis van hun geloof of denkwijze.

Vrijstelling van school

Dit zijn bijvoorbeeld streng christelijke personen of mensen met een spiritueel-humanistische of holistische achtergrond. Zij kunnen hun kind dan onderwijs in de thuisomgeving bieden, zo is de bedoeling.

Het aantal kinderen dat in het schooljaar 2021/2022 op basis van deze gronden vrijstelling van leerplicht kreeg, was 1.771. Een verdrievoudiging ten opzichte van het schooljaar 2013/2014, toen ging het om 575 kinderen.

Overheid niet erkennen

Onderwijsjurist Carolien de Bruin zegt tegen Argos dat de toename komt doordat ouders mondiger zijn geworden. “Ze gaan minder mee in het systeem en denken vooral: ‘Wat is goed voor mij en mijn kind?’”

Uit het onderzoek van Argos blijkt dat er zelfs ouders zijn die hun kinderen niet naar school laten gaan omdat zij de autoriteit van de overheid niet erkennen. Steeds meer ouders negeren het onderwijssysteem in zijn geheel en verklaren zichzelf soeverein. Sommigen doen niet eens officieel een beroep op vrijstelling van leerplicht.

Geen toezicht

Elk jaar moeten ouders opnieuw een aanvraag indienen voor vrijstelling van leerplicht. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten zij onder meer aantonen dat er geen school is die past bij hun levensovertuiging en die zich op redelijke afstand van hun huis bevindt.

Hoewel de bedoeling is dat kinderen die vrijgesteld zijn van leerplicht thuisonderwijs krijgen, heeft de overheid geen zicht op het aantal kinderen dat hiervan gebruikmaakt. Ook is niet duidelijk of dit onderwijs kwalitatief goed is.

Peters dochter veranderde van school: ‘Ik herken mijn dochter niet meer terug’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.