Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Puber 17 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

5 manieren waarop je tiener op zoek gaat naar zijn of haar identiteit

Zodra kinderen in de puberteit belanden, start er een zoektocht naar een eigen identiteit. In deze periode spoken pubers van alles uit, want op deze manier proberen ze te ontdekken wie ze zijn. Dit zijn vijf manieren waarop tieners op zoek gaan naar hun ‘ware ik’.

Zo proberen tieners hun eigen identiteit te vinden…

1. Je tiener wordt een stuk rebelser

Tieners kunnen flink rebels zijn. Ze willen op deze manier laten zien dat ze zelfstandig zijn en hun eigen keuzes kunnen maken. Ze zijn ervan overtuigd dat ze de wereld ook wel aankunnen zonder het ‘betuttelende’ advies van hun ouders.

Door het recalcitrante gedrag proberen tieners zich te bewijzen tegenover alles en iedereen, maar vooral tegenover hun leeftijdsgenoten. Ze breken de regels – gewoon omdat het ‘kan’.

2. Je kind zoekt grenzen op

Wat is er spannender dan de uiterste grenzen opzoeken? Pubers gaan meedoen aan dingen die eigenlijk niet zijn toegestaan, want hierdoor voelen ze zich onafhankelijk en volwassen.

Tieners voelen zich steeds meer aangetrokken tot alcohol, roken, seks en drugs. En de ene puber is hier een stuk extremer in dan de andere puber… Ze doen hier in eerste instantie vooral aan mee om erkenning van hun leeftijdsgenoten te krijgen.

‘Doe normaal!’ 10x dingen die jij doet waarvoor je puber zich doodschaamt

3. Je tiener hoort bij een kliekje

Tieners gaan het liefst om met leeftijdsgenoten met wie ze zich kunnen identificeren. Ze vormen samen een groep – ofwel: een kliekje. Je hebt bijvoorbeeld de popiejopies, sportievelingen, creabeas en slimmeriken.

Pubers ontwikkelen een identiteit door deel uit te maken van een kliekje. Ze ‘horen ergens bij’ en daar gedragen ze zich ook naar.

4. Je kind wil spullen die hem of haar ‘status’ geven

Tieners gebruiken vaak statussymbolen om hun identiteit te vormen. Ze willen bijvoorbeeld plotseling merkkleding gaan dragen, want dat H&M-shirtje ‘kan echt niet meer’. Door het dragen van die toffe, dure kleding hoor je er namelijk bij. En daar draait het bij veel tieners om!

Het is jammer dat het zo werkt, maar de hipste kleding en de nieuwste telefoon geven tieners een gevoel van eigenwaarde.

5. Je kind is veel bezig met zijn of haar uiterlijk

In de puberteit wordt er vaak geëxperimenteerd met het uiterlijk. Er komt bijvoorbeeld een ander kleurtje in het haar of er wordt een piercing geschoten.

Door verschillende looks uit te proberen, gaan tieners op zoek naar een identiteit die bij hen past.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.