Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 21 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

6x tips om broers en zussen minder ruzie te laten maken

Dat broers en zussen ruzie maken hoort erbij. Maar soms kun je er als ouder helemaal gek van worden, omdat het lijkt alsof ze ruzie maken over werkelijk álles. Hoe zorg je nu dat ze wat vredelievender met elkaar omgaan en minder vaak ruzie maken? Deze tips helpen je.

Ruzie over welk filmpje ze willen kijken, ruzie over wie waar mag zitten en ruzie over wie er nu met de Lego mag. Ruzies tussen broers en zussen kunnen over van alles gaan. En dat is soms behoorlijk irritant…

Minder ruzie tussen broers en zussen

Dat ze nóóit meer ruzie maken is een utopie, maar met deze tips gaat het vast wat beter.

1. Gevoelens uiten

In plaats van er altijd tussen te springen en de situatie te sussen kun je jouw kids leren hun eigen gevoelens te beschrijven. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je hierdoor boos wordt, kun je aan je broer/zus uitleggen waardoor dat komt?” Op die manier leren ze zelf hoe ze een probleem kunnen bespreken en oplossen.

2. Samen spelen, niet samen delen

‘Samen spelen, samen delen’ klinkt heel gezellig maar is het vaak niet. In plaats van je kinderen te laten delen hun je ze leren om de beurt te spelen. In het begin zullen ze het moeilijk vinden om te wachten, maar als je dit volhoudt zullen ze het leren en zal het een goede oplossing blijken te zijn.

3. Vergelijk je kinderen niet met elkaar

Opmerkingen als “kijk eens hoe goed je zus haar bord leeg eet” zijn niet bevordelijk voor een broer-zus relatie. Hoewel je misschien denkt je kind zo te motiveren ontstaat er juist een soort competitie of rivaliteit tussen je kinderen. Iets dat je juist niet wil.

4. Geef ze een eigen plekje

Zorg ervoor dat je kinderen een plekje hebben dat van hunzelf is, waar ze zich kunnen terug trekken en alleen kunnen zijn als ze dat willen. Maar ook als ze in de woonkamer spelen kan het helpen om ze een eigen plek te geven om te spelen. De een aan de rechterkant de ander aan de linkerkant bijvoorbeeld. Zo zitten ze elkaar letterlijk niet in de weg.

5. Grenzen aangeven

Het is goed als je kind kan aangeven wanneer zijn grens is bereikt voordat het uitmondt in ruzie. Laat je kind dus zeggen “Ik vind het niet leuk als…” of “Stop, daarmee want…” Op die manier kunnen ruzies worden voorkomen.

6. Waardering uitspreken

Het is belangrijk om te werken aan een liefdevolle, warme sfeer in huis. Leer je kinderen daarom ook om hun waardering voor elkaar uit te spreken. Dit kun je doen door iedere dag een vast moment te kiezen waarop jullie als gezin je waardering voor elkaar uitspreken. Je kinderen kunnen dingen zeggen als: “Ik waardeer het dat … me heeft geholpen met mijn huiswerk” of “Ik vind het fijn dat ik van … met de Lego mocht spelen”

Lees ook:

Gespreksonderwerpen voor een goed gesprek tussen broers en zussen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Aha! Parenting

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.