Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Opvoeden 7 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze 5 gemakkelijke tips kun je kinderen leren sparen

De meeste kinderen krijgen op jonge leeftijd al hun eerste zakgeld. Het is een goede manier om je kind geldbewust te maken. Maar leer je je kind vooral geld uitgeven? Of ook sparen? En hoe doe je dat op een leuke en gemakkelijke manier?

Wanneer het eerste zakgeld wordt gegeven, komt er vaak ook een eerste spaarpot in huis. Kinderen vinden het van nature leuk om dingen te verzamelen en dit geldt dan ook voor geld. Dat is meteen een goede eerste tip.

Kinderen leren sparen

1. Spaarpot

Mocht je kind nog geen leuke spaarpot hebben, is dat ook misschien iets waar ze voor kunnen sparen. Anders is het zeker een leuk cadeau. Kinderen kunnen natuurlijk ook heel geldbewust zelf een spaarpot knutselen. Kies samen een mooie plek uit waar de spaarpot kan staan en leg duidelijk het principe van de spaarpot aan je kind uit. Dit is een eerste stap hoe kinderen leren sparen.

2. Spaarrekening

Naast een spaarpot kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een spaarrekening te openen voor je kind. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om eens in de zoveel tijd samen wat geld uit de spaarpot over te zetten op de rekening. Doe dit samen en leg uit hoe dit werkt.

3. Spaardoel

Het leukste aan sparen is natuurlijk dat je uiteindelijk iets met het geld kunt doen. Bepaal samen met je kind een leuk spaardoel. Ook hierin kun je uitleggen dat je kleine spaardoelen kunt hebben of juist grote. Voor een klein doel hoef je minder lang te sparen. Je kunt het spaardoel ergens opschrijven en als het uiteindelijk behaald is, hier ook een speciaal moment van maken.

4. Spaar samen

Samen sparen is natuurlijk leuker en gemakkelijker dan alleen. Kinderen leren sparen als je als ouder ook het goede voorbeeld geeft. Zet dus zelf ook regelmatig geld opzij voor een mooi doel. Wie weet kun je ook gezamenlijk sparen voor een doel of uitje met het gehele gezin. Zo betrek je je kinderen ook bij grotere spaardoelen.

5. Maak het leuk

Tot slot kun je kinderen leren sparen door het leuk te maken. Houd het sparen bij op een speciale kalender en vier het behalen van spaardoelen. Maak er echt een bijzonder moment van om samen naar de winkel te gaan en het gespaarde geld uit te geven.

Zoveel geld kost jouw kind tot aan de 18e verjaardag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.