Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 9 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

5 tips om je kind goed voorbereid aan Engels in de brugklas te laten beginnen

Het einde van de basisschool is in zicht: je groep 8-er neemt afscheid van de basisschool en maakt zich klaar voor het voortgezet onderwijs. Toch kan het zo zijn, zeker door de afgelopen periode, dat je kind zijn ‘Engels’ nog onvoldoende beheerst. Daarom een paar tips om het Engels wat bij te spijkeren.

Dit jaar gaat alles anders als anders. Er is geen avondvierdaagse, schoolkamp en waarschijnlijk ook geen musical. Begin volgend jaar zullen docenten de balans opmaken om te kijken wat de impact is op het leerniveau van leerlingen, zo ook op de middelbare school.

Tips om je kind beter Engels te leren

Docent Engels Suzanne Lustenhouwer loopt jaarlijks tegen het probleem aan dat er binnen de brugklas grote verschillen zitten tussen het Engels niveau van haar leerlingen. Grote kans dat dit door de coronacrisis nog meer aanwezig is. Wil je je kind in de zomervakantie hierbij helpen, zodat hij of zij goed kan starten in de brugklas? Lees dan onderstaande tips!

1.   Zorg ervoor dat je kind het leuk vindt

Je zult het waarschijnlijk wel herkennen: iets leren gaat je vaak makkelijker af als je het leuk vindt. Dit geldt ook voor je kind. Om Engels onder de knie te krijgen is het belangrijk om veel in contact te zijn met de Engelse taal. Of dit nou luisteren, lezen, of schrijven is, dat maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je zoon of dochter er plezier in heeft. Laat je kind daarom zelf een leuk Engels boek uitkiezen, zoals Diary of a Wimpy Kid of een grappige strip. Dat zal hem of haar motiveren om te gaan lezen!

2.   Vakantieboek The Next Step

Het vakantieboek The Next Step is iets serieuzer dan het doorsnee vakantieboek. Dit werkboek is bedoeld om het Engels van groep 8-ers (of leergierige groep 7 leerlingen) bij te spijkeren voordat ze naar de brugklas gaan. The Next Step bestaat uit 100 pagina’s vol opdrachten en leuke puzzels waarmee jouw zoon of dochter Engels kan verbeteren. Leuk voor bij het zwembad deze vakantie, of gewoon in de tuin of op de achterbank. Lees hier meer over The Next Step.

3.   Luisterboeken en podcasts

Steeds meer kinderen luisteren naar luisterboeken en podcasts. Vaak zijn deze gratis, en het grote voordeel is dat je er niet voor stil hoeft te zitten. Uit onderzoek blijkt dat het luisteren naar Engels ook heel goed is voor de taalontwikkeling van je kind. Via CommonSenseMedia kun je veel leuke podcasts voor kinderen vinden.

4.   Verbind dagelijkse activiteiten met Engels

Ander onderzoek wijst uit dat taal extra goed blijft hangen als je het verbindt aan de activiteiten die je onderneemt. Welke hobby’s heeft je kind tijdens de vakantie? Wil hij of zij bijvoorbeeld leren vloggen? Misschien kan een Engelstalige YouTube-uitleg goed helpen. Gaan jullie samen een cake bakken? Zoek dan wat Engelse recepten. Met het gezin naar een museum? Daag je kind (en jezelf!) dan uit met de Engelse brochure.

5.   Lekker gamen!

Het is voor docenten Engels vaak snel duidelijk welke leerlingen gamen. Deze leerlingen zijn namelijk vaak een stuk beter in Engels dan hun klasgenoten. Veel games zijn in het Engels, dus ze horen, zien en soms ook spreken de taal veel. Denk hier maar aan de volgende keer als je kind weer iets te lang achter de PlayStation zit!

Dit artikel is geschreven door Lisa Postma.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.