Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Hoogbegaafd 27 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

5x tips voor ouders met een hoogbegaafd kind

Wanneer je kind hoogbegaafd is, kan dit wat extra uitdagingen met zich meebrengen. In dit artikel geven we vijf tips voor ouders met een hoogbegaafd kind.

Hoogbegaafde kinderen zijn niet alleen intelligenter dan gemiddeld, maar ook vaak creatief, nieuwsgierig, perfectionistisch en extra gevoelig. Het is fijn als je hier als ouders bewust van bent en daar op een goede manier mee om kunt gaan.

Hoogbegaafd

Hoe doe je dat? We geven hieronder vijf handige tips.

1. Duidelijkheid

Zorg voor zoveel mogelijk duidelijkheid. Kinderen die hoogbegaafd zijn hebben veel prikkels te verwerken. Het kan helpen om te werken met een duidelijke structuur in de dag en voorspelbaarheid. Communiceer dit ook met je zoon of dochter. Doordat ze vaak al vroeg taalvaardig zijn, begrijpen ze meer dan leeftijdsgenootjes. Het komt ook vaak voor dat hoogbegaafde kinderen meer behoefte hebben aan antwoorden. Ze stellen veel vragen. Probeer ook hier rekening mee te houden. Leg zoveel mogelijk uit, want dit voorkomt discussies.

2. Lotgenoten

Het kan heel fijn zijn om samen met andere ouders in contact te komen. Zeker wanneer je vermoedens hebt dat je kind hoogbegaafd is. Op deze manier kun je ervaringen uitwisselen en tips delen.

3. Werk samen met school

Wanneer je zoon of dochter naar school gaat, kan dit ook extra onderwijsvragen met zich meebrengen. Sommige kinderen hebben behoefte aan meer uitdaging of extra lesstof. Andere kinderen zijn er aan toe om een klas over te slaan. Het is fijn als je hier samen met de school van je kind een plan voor maakt. Vraag regelmatig gesprekken aan om de voortgang te bespreken. Hiermee voorkom je dat er andere problemen ontstaan. Er zijn ook scholen die een Plusklas aanbieden.

4. Daag uit

Kinderen die hoogbegaafd zijn hebben behoefte aan uitdaging. Probeer je kind dus zeker te prikkelen! Probeer hierbij ook goed aan te sluiten bij de interessegebieden. Ga wat vaker naar musea of bezoek een bibliotheek. Wanneer een hoogbegaafd kind te weinig wordt uitgedaagd kan het namelijk ook zorgen voor verveling of onderpresteren. Hierdoor kunnen in sommige gevallen gedragsproblemen ontstaan.

Wat ook meespeelt is dat veel hoogbegaafde kinderen perfectionistisch zijn. Ze zijn vaak streng voor zichzelf en als iets niet meteen lukt, kunnen ze hier last van hebben. Wees hier ook bewust van als ouders en bespreek dit ook met je kind. Geef aan dat het niet erg is als iets niet meteen lukt. Ze leggen de lat al ontzettend hoog voor zichzelf en probeer dit als ouder dan ook te voorkomen.

5. Volg je gevoel

Ieder kind is anders en ieder hoogbegaafd kind dus ook. Volg hierin als ouder altijd je eigen gevoel. Vaak weet je als ouder heel goed wat het beste is voor jouw kind.

Sabines (34) zoon is hoogbegaafd: ‘Hij leerde digitaal klokkijken zonder ons’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.