Laura Saija
Laura Saija Nieuws 16 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Toename aantal kinderen met longontsteking, hoogste aantal in drie jaar

Afgelopen week meldden zich opvallend veel kinderen tussen de vijf en veertien jaar oud met een longontsteking bij de huisarts.

Dit is niet eerder voorgekomen in de afgelopen drie jaar. Tot nu toe is er geen duidelijke verklaring voor deze toename.

Toename kinderen met longontsteking

In de afgelopen week werden ongeveer tachtig gevallen van longontsteking per 100.000 inwoners onder kinderen van vijf tot veertien jaar oud geregistreerd. Hoewel er in de winter van 2022 ook een stijging werd waargenomen, bleef het piekcijfer destijds steken op zestig gevallen per 100.000 inwoners.

Nivel ziet dat huisartsen sinds 31 juli dit jaar al meer bezoek ontvangen van kinderen met een longontsteking in vergelijking met voorgaande jaren. Al sinds 14 augustus is er een stijgende lijn te zien.

Oorzaak onduidelijk

Ondanks de aanzienlijke toename van longontstekingen bij jonge kinderen, blijft de oorzaak onduidelijk.

Nivel meldt aan NU.nl dat ze zich beperken tot het registreren van cijfers en geen aanvullend onderzoek verrichten. Ook het RIVM geen verklaring kunnen geven voor deze stijging.

longontsteking
Bron: Nivel

Toename bij alle leeftijdsgroepen

In de afgelopen weken heeft Nivel een toename geconstateerd in het aantal gevallen van longontstekingen bij kinderen van nul tot en met vier jaar oud. Ook is er een stijging waargenomen bij jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot 24 jaar.

Daarnaast is er een toename geconstateerd in het aantal gevallen van longontstekingen bij mensen van 65 jaar en ouder. Het blijft zo dat ouderen nog steeds relatief meer kans hebben op het ontwikkelen van een longontsteking in vergelijking met jongeren of kinderen.

Tips tegen hoestklachten

Hoestdranken hebben vaak geen effect tegen hoesten, maar gelukkig zijn er natuurlijke en doeltreffende manieren om te verlichten. Hier zijn enkele waardevolle tips voor kinderen die last hebben van hoest. Let op: heeft een kind koorts of is het benauwd? Waarschuw dan altijd de huisarts.

1. Thee met honing en gember

Een eeuwenoude remedie tegen hoesten. Warme thee met een lepel honing en een vleugje gember kan verzachtend werken op de keel en de irritatie verminderen. Zorg ervoor dat de thee niet te heet is en moedig je kind aan om rustig kleine slokjes te nemen.

2. Huis ventileren

Een goed geventileerde ruimte is essentieel voor de gezondheid van je kind, vooral als hoesten de kop opsteekt. Frisse lucht kan helpen bij het verminderen van irritaties in de luchtwegen. Zet ramen open, laat een briesje binnenkomen en zorg voor een aangename, schone omgeving.

3. Op een (honing)dropje zuigen

Een heerlijke en effectieve manier om de keel te verzachten is door op een (honing)dropje te zuigen. Honing heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van de hoestreflex. Zorg ervoor dat het dropje veilig is voor kinderen en dat ze er niet op kunnen stikken.

5 simpele manieren om de weerstand van je kind te verhogen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.