Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 14 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

7x leuke en creatieve manieren om topo te oefenen met je kind

Elk kind moet er op een gegeven moment aan geloven: topografie. Het ene kind kent in no time alle plaatsen en landen uit zijn hoofd, het andere kind heeft er veel meer moeite mee. Wil jij samen met je kind topo oefenen, maar weet je niet goed hoe? Geen zorgen, wij geven je tips!

Er zijn gelukkig veel manieren om topo te oefenen, je hoeft alleen maar te kijken wat het beste werkt voor je kind.

Hulp nodig bij topo

Waar het ene kind zonder moeite na een paar keer oefenen de plaatsen en landen die hij moet leren weet op te noemen, heeft het andere kind simpelweg meer herhaling en hulp nodig. Heeft jouw kind hulp nodig bij het leren voor zijn of haar topografie toetsen? Dan wil je dat op een goede en handige manier aanpakken.

Er zijn genoeg manieren te bedenken om op een leuke en creatieve manier samen te leren voor de topo toetsen. Het is daarin belangrijk om te kijken wat goed werkt voor jouw kind. Je kunt daarom meerdere dingen uitproberen en dan merk je vanzelf wel op welke manier de plaatsen en landen het beste blijven hangen.

Manieren om topo te oefenen

Met deze zeven manieren kan je samen met je kind topo oefenen.

1. Associaties maken

Een goede en veelgebruikte manier om topo te oefenen met je kind, is door aan plaatsen en landen associaties te verbinden. Als jullie bijvoorbeeld vrienden of familieleden hebben die in andere plaatsen wonen dan jullie, dan wijs je deze aan op de kaart. Op die manier krijgt je kind ook een bepaald gevoel bij de al bekende plekken voor hem/haar.

2. Verbanden leggen

Een andere goede manier om topo te oefenen is door verbanden te leggen. Probeer bij een plaatsnaam iets te bedenken waardoor je kind de naam en/of de plek onthoudt. Zo kun je kijken of er iets rijmt op een plaatsnaam of dat je een ezelsbruggetje aan een plaats linkt. Het is wel belangrijk dat je kind het verband snapt en onthoudt, dus ga ook mee in zijn of haar fantasie.

3. Maak een puzzel

Er zijn genoeg legpuzzels te vinden van Nederland of van Europa. Koop er eentje en leg samen de stukjes op de goede plekken. Op deze manier leert je kind op een speelse wijze de plaatsen, steden en rivieren kennen en gaat hij ze steeds beter herkennen.

4. Fotografie-avontuur

Ga samen met je kind op een vrije dag gezellig touren. Pak de auto en bezoek de plaatsen en rivieren bij jullie in de buurt. Laat je kind daar foto’s maken van datgene wat hij leuk vindt, print thuis deze foto’s uit en laat je kind de foto’s benoemen en op de goede plek op de kaart leggen. Op deze manier krijgt hij zelf meer associaties bij de plaatsen in jullie buurt.

5. Verdeel het leren

Verdeel het leren van het aantal plaatsen die je kind moet kennen over meerdere dagen. Als je alles in één keer doet, dan onthoudt een kind dat niet allemaal. Begin dan ook op tijd met leren en oefen eerst alleen met een paar plaatsnamen. De volgende keer herhaal je deze plaatsen en komen er een paar bij. Dit doe je meerdere keren en op de laatste dag hoeven jullie alleen nog maar te herhalen.

6. Passief en actief leren

Je kunt je kind op verschillende manieren overhoren. Als eerste kun je het op een passieve manier doen: jij noemt de namen van plaatsen op en je kind wijst deze op de kaart aan. Daarna kun je overgaan op de actieve manier: jij wijst de plaatsen op de kaart aan en je kind noemt de namen van deze plaatsen.

7. Gebruik websites en spelletjes

Als laatst zijn er ook nog genoeg websites te vinden waar je kind topo kan oefenen. Zo kun je op deze website alle plaatsen, rivieren en hoofdsteden van Nederland oefenen en op deze website kun je kiezen uit de klassen vijf tot en met acht en welke delen/landen je wilt oefenen. Als laatste kun je op deze website door middel van spelletjes topo leren op een wat speelsere wijze.

Dit zijn de grappigste TikTok-leraren die je echt wilt zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.