Tessa Ham
Tessa Ham Mentale gezondheid 18 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit type kind verdient later het meeste geld, blijkt uit een studie

Een groep wetenschappers volgde veertig jaar lang 742 kinderen, om erachter te komen welke eigenschappen op jonge leeftijd kunnen ‘voorspellen’ dat een kind later succesvol wordt en veel geld gaat verdienen. Eén eigenschap kwam als een verrassing voor de onderzoekers.

Weigerde jij als kind groentes te eten? Of om je jas aan te trekken, ook al zei je moeder dat het echt te koud was om zonder naar buiten te gaan? Good for you. Uit onderzoek blijkt namelijk dat opstandigheid een goede indicator is dat een kind later succesvol zal zijn.

Als opstandig kind heb je dus een grotere kans om later veel geld te verdienen, maar hoe zit dat precies?

Onderzoek: welke kinderen gaan veel verdienen?

Onderzoekers begonnen zo’n veertig jaar geleden een onderzoek waaraan 742 kinderen tussen de 8 en 12 jaar meededen. Aan het begin van het onderzoek werd de persoonlijkheid van elke deelnemer uitvoerig onderzocht. Om nu – jaren later – te kunnen vertellen welke eigenschappen van kinderen het succes later in hun carrière kunnen voorspellen.

Natuurlijk bleken kinderen die op jonge leeftijd al eigenschappen als verantwoordelijkheid en georganiseerdheid lieten zien later in het leven vaak succesvol te zijn en veel te verdienen. Maar er was dus één eigenschap die als een verrassing kwam voor de onderzoekers: opstandigheid.

De kinderen die vaak de regels overtraden en zich verzetten tegen hun ouders en leraren, bleken op latere leeftijd het meeste geld te verdienen. Ze hebben nog hogere salarissen dan de verantwoordelijke types. De onderzoekers hebben hier een aantal verklaringen voor.

‘Opstandig kind kan beter onderhandelen’

“We kunnen aannemen dat kinderen die hoog scoren op opstandigheid later veel geld verdienen, omdat ze bereid zijn om veeleisend te zijn op kritieke momenten”, schrijven de wetenschappers in hun onderzoek. “Zoals bij het onderhandelen over salaris.” Je bent een krachtigere onderhandelaar als je weet wat je wil en daar niet zomaar van afwijkt.

‘En komt meer voor zichzelf op’

Wanneer kinderen hun opstandigheid ook op latere leeftijd behouden, zullen ze nooit zomaar ergens mee instemmen om beleefd te zijn. Ook zullen ze niet zomaar beïnvloed worden. “Mensen die niet aan ‘people pleasing’ doen, hechten meer waarde aan vooruit komen en concurreren dan aan interpersoonlijke relaties”, zeggen de onderzoekers.

In andere woorden, ze zullen beter opkomen voor hun eigen belangen en doelen, zelfs als dat irritaties oproept bij bijvoorbeeld collega’s. “Wanneer je voor jezelf opkomt, leidt dit vaak tot gunstige resultaten voor jezelf, zoals een hoger inkomen.” Uiteraard spelen IQ en drive ook een belangrijke rol.

Opstandige kinderen zijn later dus niet alleen goed in salarisonderhandelingen. Ze zullen ook eerder in gesprek gaan met hun leidinggevende over een salarisverhoging en andere carrièrekansen. Accepteerde jij als kind niet zomaar de regels, maar ben je deze opstandigheid gaandeweg verloren? Dan is dit een mooie reminder dat voor jezelf opkomen je kan helpen in je carrière. Het kan er zomaar voor zorgen dat je meer geld gaat verdienen. Tijd om die salarisverhoging te vragen? Haal het kind in je naar boven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.