Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 9 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Gaat jouw tiener voor het eerst stappen? 4 dingen om van tevoren met ze te bespreken

Pubers die uitgaan: niet alleen een nacht waarin zij doorhalen, ook jij zal – en dat verandert waarschijnlijk nooit – de hele nacht wakker liggen tot ze weer veilig thuis zijn. Vreselijk, maar je zal er toch aan moeten geloven. Voordat het zo ver is en ze voor het eerst alleen uitgaan *huilen* is het wel belangrijk een aantal zaken met ze door te nemen.

Het liefst wil je ze voor altijd thuis houden en beschermen. Je bent niet de enige, elke ouder zal zich daarin herkennen. Maar toch, je begrijpt ook wel dat ze hun vleugels eens moeten uitslaan. Daar hoort ook uitgaan bij, hoe lastig dat ook is. Voor tieners is dit een super interessante fase die hoort bij hun persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe bereid je ze daarop voor?

Tieners die voor het eerst uitgaan

Natuurlijk kun je er vanuit gaan dat alles helemaal goed zal gaan, het is meer jijzelf die het uitgaan een ding vindt. Maar dat neemt niet weg dat je je kind goed moet voorbereiden op alles waar het mee te maken kan krijgen in het uitgaansleven. Deze punten moet je in ieder geval zeker weten met ze bespreken voor ze uit hun plaat gaan op de dansvloer.

1. Altijd bereikbaar zijn

Het is belangrijk dat je kind altijd bereikbaar is en niet met een lege telefoon de stad ingaat. Controleer de eerste paar keren dan ook of ze met een opgeladen telefoon en wel het huis verlaten. Uiteraard is het ook belangrijk te vermelden dat andersom jij ook altijd bereikbaar bent voor hen. Als ze zich niet goed voelen, willen worden opgehaald of wat voor reden dan ook: ze moeten weten dat ze jou altijd mogen bellen.

2. Maak uitgaansgeweld en andere onveilige situaties bespreekbaar

Tijdens het uitgaan kan je kind altijd – ongewenst – te maken krijgen met vervelende situaties. Dit kan een ruzie zijn waar je per toeval in belandt of bijvoorbeeld iemand die ze, op wat voor wijze dan ook, lastigvalt. Bespreek met je kinderen wat ze in zo’n situatie het beste kunnen doen zodat ze hier goed op zijn voorbereid. Laat ook duidelijk weten dat ze alles tegen je kunnen vertellen.

3. Drugs- en alcoholgebruik

Ook als je kind nog geen 18 is, zal het al regelmatig in de verleiding komen alcohol of zelfs drugs te nuttigen. Soms omdat ze zelf willen experimenten en proberen, soms omdat de groepsdruk hoog is. Bespreek altijd van tevoren de gevaren van alcohol- en drugsgebruik. Dit is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Ook als ze nog niet in de uitgaansfase zijn beland, is het belangrijk hierover te praten binnen het gezin. Leg ze uit wat de gevaren en gevolgen kunnen zijn en stel uiteraard grenzen.

4. Maak duidelijke afspraken

Het is ook belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met je puber over uitgaan. Spreek bijvoorbeeld een eindtijd af waarop ze weer thuis moeten zijn en bespreek de kroegen/clubs waar ze naartoe gaan. Vertel er ook bij dat je ze hierin vertrouwt en hoopt dat ze altijd eerlijk tegen je zijn.

Tieners en uitgaan: laat thuiskomen en doorwaakte nachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.