Redactie
Redactie Gezin 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Vaak verhuizen niet goed voor kinderen

Verhuizen; soms ontkom je er als gezin niet aan of wil je toch eens wat anders. Doe dit alleen liever niet te vaak. Kinderen die vaak verhuizen hebben namelijk meer kans op psychische klachten wanneer zij volwassen zijn.

Op latere leeftijd hebben kinderen die in hun jeugd vaak zijn verhuisd, meer kans op een psychische ziekte, een zelfmoordpoging, drugsgebruik of het belanden in de criminaliteit. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centre for Mental Health aan de University of Manchester, gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine.

Zelfmoordpogingen en geweld

Voor de studie werden 1,4 miljoen gegevens verzameld van inwoners van Denemarken. Deze mensen werden gevolgd vanaf hun geboorte totdat ze vijftien jaar oud waren. Wat bleek? De meeste negatieve gevolgen van het verhuizen ontstaan wanneer kinderen verhuizen in hun tienerjaren. Hoe ouder het kind, hoe groter de kans op vreselijke dingen als zelfmoordpogingen. Gewelddadige overtredingen werden vooral gezien bij kinderen die meerdere verhuizingen per jaar hadden meegemaakt.

Andere factoren

Tijdens de studie keken de onderzoekers ook naar andere factoren die invloed kunnen hebben op kinderen, zoals het gezinsinkomen en de arbeidssituatie en het opleidingsniveau van ouders. Omdat Denemarken het enige land is waar deze gegevens allemaal geregistreerd worden, is het nog niet mogelijk om het onderzoek naar andere landen uit te breiden.

Meer aandacht voor psychische klachten

Volgens hoofdonderzoeker Roger Webb is het onderzoek belangrijk om zo meer duidelijkheid te krijgen voor de aard van psychische klachten. “Sociale diensten, scholen en andere openbare instellingen moeten waakzaam zijn voor de psychologische effecten van verhuizingen onder jongeren,” zegt Webb.

Bron: NU.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.