Redactie
Redactie Gezondheid 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Kinderen die veel buiten zijn hebben later een betere mentale gezondheid, blijkt uit onderzoek

Voor kinderen maakt het niet uit of het regent, sneeuwt of de zon schijnt: vaak zijn ze graag buiten. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar dan nog is het goed om als ouder genoeg tijd in de buitenlucht te besteden met je kroost. Nieuw onderzoek toont zelfs aan dat dat op latere leeftijd zorgt voor een betere mentale gezondheid. Veel buiten zijn, daar heeft je kind niet alleen nu, maar ook later profijt van.

De paden op, de lanen in. Goed voor je kinderen. Nu én straks

Ook al woon je in de stad, samen met je kids het groen opzoeken en veel in de buitenlucht zijn is goed voor ze (en voor jezelf). Onderzoekers vonden het de moeite waard om daar aandacht aan te besteden en zijn tot een interessante conclusie gekomen.

8x tips om je kinderen vaker buiten te laten spelen

Buitenlucht is goed voor je

We kunnen ons er natuurlijk wel wat bij voorstellen dat buiten zijn goed voor je is. We zoeken zelf ook de buitenlucht op als we hoofdpijn hebben of onszelf willen ontdoen van alle stres. Onderzoekers hebben in het International Journal of Environmental Health Research een nieuwe studie gepubliceerd die dat erkent.

De onderzoekers wilden weten wat de buitenlucht doet met een kind op latere leeftijd. Wat blijkt: hoe meer tijd je als kind spendeert in de natuur, hoe beter je mentale gezondheid is in latere stadia van je leven.

Het onderzoek

Volwassenen tussen de 18 en 75 jaar oud uit verschillende Europese steden werd gevraagd hoe vaak ze als kind in de natuur waren. Vervolgens moesten ze een psychologische test invullen over hun mentale gezondheid. Daaruit bleek  dat volwassenen die als kind aanzienlijk minder tijd spendeerden in de natuur vele male slechter scoorden op het gebied van hun mentale gezondheid dan volwassenen die als kind wél veel buiten waren.

De conclusie

De onderzoekers: “We kunnen concluderen dat wanneer kinderen in hun jeugd veel ervaring hebben met de natuur zij later in het leven een betere mentale gezondheid hebben. De volwassenen die meededen en daarbij aangaven dat ze veel buiten waren in de natuur scoorden namelijk daadwerkelijk hoger op de psychologische testen. Dit in vergelijking met volwassenen die aangaven als kind niet veel in de natuur te zijn.”

Niet alleen is de buitenlucht goed voor je mentale gezondheid. Een ander onderzoek toont aan dat ook ADHD symptomen kunnen verminderen bij kinderen als je buitenspelen.

https://www.jmouders.nl/onderzoek-de-mentale-gezondheid-van-je-tiener-heeft-invloed-op-hoe-jij-je-voelt/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.