Vegan én ontspannen aan tafel? Zo doet diëtist Lisa Steltenpool dat met haar twee kinderen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FSchermafbeelding-2025-10-13-154240.jpg)
Kinderen en eten: het gaat niet altijd vanzelf. In deze rubriek vertellen bekende ouders wat ze hun koters voorschotelen en hoe ze omgaan met eetperikelen. Deze keer: diëtist en auteur Lisa Steltenpool, moeder van Kyra (5) en Jamie (1) en vegan. Ook deelt ze een van haar succesrecepten.
Wat eten je kinderen zoal op een dag?
“Thuis volgen we een vrij standaard ritme. De dag begint meestal met havermout of sojayoghurt met muesli. In de loop van de ochtend eten de kinderen tussendoor fruit, net zoals op school en bij de opvang. Voor de lunch staat er gewoon brood op tafel. In de middag is er ruimte voor snackgroenten, nog wat fruit of een ander tussendoortje. ’s Avonds eten we warm. Het is hetzelfde ritme dat ook op school en de opvang wordt aangehouden en dat ik zelf ben gewend van vroeger.”
Hebben de kids specifieke voorkeuren of afkeuren?
“Toen onze dochter jonger was, moest de appel op een bepaalde manier worden gesneden, anders had je een huilbui te pakken. Gelukkig is dat nu minder. De jongste eet tot nu toe vrijwel alles zonder problemen. Die heeft er alleen wel een handje van om met eten te verven, gooien en het in z’n haren te vegen. Zijn voorkeuren zijn heel verrassend. Hij is nog geen twee, maar houdt erg veel van bubbelwater, citroen en olijven. En allebei eten ze zonder moeite pure chocolade van 85 procent. We staan er regelmatig versteld van wat ze allemaal lusten.”
Welke tussendoortjes, anders dan snackgroenten en fruit, geven jullie de kinderen?
“Kikkererwtenwafels zijn favoriet, los of met een beetje pindakaas erop. Ik maak ook graag voedzame tussendoortjes, zoals vegan bananenbrood of dadel-notenballetjes. Voor de kinderen smaken die als snoep. Soms krijgen ze tussendoor ook sojayoghurt met wat lekkers erin. En natuurlijk horen bewerkte dingen er af en toe ook bij: een keer een chocolaatje, een ijsje in de zomer.”
Welke succesmaaltijd zit bij jullie thuis in de kookroulatie?
“Spaghetti! Tijdens de vakantie vorig jaar aten we dat een keer en sindsdien vraagt mijn dochter wekelijks om ‘pakketti’. De saus maak ik zelf, boordevol groenten zoals tomaat, ui, wortel en courgette. Los zou ze die niet zomaar eten, maar doordat ik ze pureer met cashewnoten en edelgist, ontstaat er een romige saus die ze heerlijk vindt. Samen met volkoren spaghetti staat dit vaste gerecht zeker wekelijks op het menu.”
Hoe ga je om met weerstand aan tafel bij de kinderen?
“We ervaren eigenlijk heel weinig weerstand. Toen onze dochter jonger was, kwam het weleens voor dat ze iets niet wilde eten, maar tegenwoordig valt dat mee. We gaan er ook vrij relaxed mee om. Voor ons is het niet belangrijk dat de kinderen altijd hun bord leegeten. We kijken liever naar het grotere plaatje. Op de lange termijn vinden we het veel belangrijker dat ze een fijne en ontspannen eetrelatie ontwikkelen dan dat ze vanavond alles opeten.”
Hoe stimuleer je gezonde keuzes bij de kinderen?
“Gezond eten vormt de basis, dus we hebben altijd volkorenbrood, groenten en fruit in huis en ik verwerk noten in verschillende gerechten. Tegelijkertijd ben ik hierin heel relaxed. Ik maak niet te veel onderscheid tussen ‘goed’ of ‘slecht’ voedsel, maar leg liever uit dat je van het ene beter groeit of kan spelen dan van het andere. Zo blijft het luchtig en ontspannen.
Soms is het wel een uitdaging als ze geen bonen of wortelen willen eten. Dan probeer ik creatief te zijn. Voor het ontbijt maak ik bijvoorbeeld Tjok-bars: bananenbroodachtige repen vol fruit, wortel, volkoren granen, zaden en noten. Daarmee krijgen ze ongemerkt toch veel gezonde voedingsstoffen binnen. Ook maak ik smoothies met diepvriesblokjes boerenkool.”
Hoe stimuleer je de smaakontwikkeling bij je kinderen?
“Ik gebruik veel kruidenmengsels, knoflook en ui, zodat ze wennen aan uiteenlopende smaken. Ook mogen ze gerust een beetje sojasaus over hun eten doen of olijfjes mee-eten, zodat ze verschillende smaken en texturen ontdekken. Op die manier hoop ik dat dit een gewoonte wordt en dat ze later vanzelf een divers eetpatroon ontwikkelen. Bij ons thuis komen daarom ook veel verschillende eetculturen voorbij.”
Je voedt de kinderen vegan op. Als diëtist weet je hierover veel. Hoe ga je om met oordelen van buitenaf?
“Ik ervaar verrassend weinig weerstand vanuit mijn omgeving. Wel merk ik dat er soms misverstanden bestaan over wat vegan eten inhoudt. Veel mensen denken dat je simpelweg melk en vlees weglaat, zonder volwaardige vervanging. Terwijl je, als je zou zien wat mijn kinderen eten, waarschijnlijk al snel meer begrip zou hebben. Ze eten ook gewoon ‘zuivel’, alleen dan plantaardig. Ik zorg altijd voor complete maaltijden met groenten, granen en peulvruchten, vaak aangevuld met een gezonde vetbron. En ik gebruik regelmatig edelgist voor extra B-vitamines.”