Laura Saija
Laura Saija Nieuws 3 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Veilig thuis: toenemend aantal emotioneel verwaarloosde kinderen door geldstress bij ouders

Volgens Veilig Thuis heeft de toenemende financiële druk op ouders geleid tot een alarmerend aantal meldingen van kinderen die emotioneel verwaarloosd worden. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er al meer dan 13.000 van dergelijke meldingen, meldt AD.

Veilig Thuis wijst op de voortdurende inflatie, stijgende energiekosten en de krappe huizenmarkt als belangrijke factoren die hieraan bijdragen.

Inflatie

“Dat kan betekenen dat er meer onrust is in gezinnen en dat er meer ruzies plaatsvinden waar de kinderen bij zijn”, vertelt Veilig Thuis-voorzitter Judith Kuypers in het NOS Radio 1 Journaal. “Door de stress vinden ouders het ontzettend ingewikkeld om te kijken wat er belangrijk is voor hun kinderen. Ze geven onvoldoende liefde en aandacht.”

Veilig Thuis behandelt meldingen met betrekking tot kindermishandeling, deze meldingen worden al vijf jaar geregistreerd. Gedurende deze periode is het aantal meldingen van kinderen die emotioneel verwaarloosd worden met de helft toegenomen. Bovendien bevindt het aantal dossiers met betrekking tot fysieke verwaarlozing zich momenteel op een historisch hoogtepunt van 3000.

Meer aandacht

Kuypers verklaart dat deze stijgingen mede komen doordat er meer aandacht is voor kindermishandeling. “We wisten dat we maar een topje van de ijsberg zagen, omdat bijvoorbeeld scholen het lastig vinden om zoiets te melden. We werken nu samen met scholen om die drempel te verlagen.”

Wat is Veilig Thuis?

Veilig Thuis staat klaar voor iedereen die te maken hebben met huiselijk geweld, ongeacht of ze zelf slachtoffer zijn, of iemand in hun directe omgeving.

In elke regio heeft een eigen organisatie, die advies en ondersteuning verleent aan slachtoffers, daders, getuigen, en professionals. Deze organisatie helpt in onveilige situaties, bevordert samenwerking tussen diverse partners en stimuleert mensen om actie te ondernemen. Het uiteindelijke doel van Veilig Thuis is het bieden van hoop op een verbeterde situatie, waardoor er weer perspectief op de toekomst is.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.