Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezin 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Grote verandering in het leven van je kind? Zo bereid je hem voor

Of het nu gaat om een verhuizing, een huisdier dat overlijdt, een juf die vervangen wordt vanwege ziekte of een broertje of zusje dat bijna geboren wordt: het zijn grote veranderingen voor kleine kinderen. En kinderen hebben tijd nodig om zo’n verandering te verwerken en eraan te wennen.

Bereid, wanneer dit kan, je kind voor op een grote verandering. Dat zal je kindje helpen verwerken op het moment dat de verandering ook echt plaatsvindt en ook daarna nog.

Voorbereiding op verandering

Bereid, als het even kan, je kind voor op de gebeurtenis die eraan zit te komen. Leg op een rustig moment uit wat er precies gaat gebeuren, zodat je kindje de tijd heeft om dit te verwerken en ernaar toe te leven en te wennen aan wat er gaat veranderen.

Lees boeken (voor)

Boekjes geven veel informatie aan je kind, in woord en beeld. Bekijk en lees samen boeken over verhuizen, een baby op komst of de dood. Het helpt je kind (en jou) op een fijne manier om te gaan met grote veranderingen.

Laat emoties toe

Je kindje kan best emotioneel reageren op bepaalde situaties. Neem daarom de tijd om die emoties toe te laten en te erkennen, dat zorgt voor een veilig gevoel bij je mini. Benoem de emoties die je ziet bij je kindje en leg uit dat jij misschien ook wel verdrietig bent of een bepaalde situatie spannend vindt.

Verander niet onnodig andere dingen

Je kind heeft best wel veel te verwerken in dat kleine hoofdje, dus het is niet handig om ook nog andere veranderingen door te voeren in de omgeving van je mini. Stel het kopen van een groter bed of het veranderen van de kamer nog even uit.

Neem de tijd

Grote veranderingen kosten tijd om te verwerken, helemaal bij kleine kindjes. De tijd nemen voor je mini is dan het beste wat je voor hem of haar kan doen en zo zal een grote verandering soepel verlopen.

Leg de verandering vast

Als je de mogelijkheid hebt, kan je de grote verandering vastleggen in foto’s. Het kan goed helpen bij het verwerkingsproces om later de foto’s nog eens te bekijken en te praten over de gebeurtenis.

Zo help jij je gevoelige kind omgaan met veranderingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.