Famme.nl
Famme.nl Opvoeden 12 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Oeps! Dit vergeten moeders hun tweede en derde kinderen te leren…

Dat je bij je tweede kind een stuk makkelijker omgaat met de regels over het opvoeden, is een welbekend geval. Maar het gebeurt dus ook vaak dat ouders bij hun tweede kind totaal vergeten ze dingen te leren! En daar zit je dan weer met het schaamrood op de kaken bij het consultatiebureau… ‘Oh ja, dat zou ze inderdaad nu wel moeten kunnen…’

Bij nummer één zit je overal bovenop. De eerste keer dat die kleine lacht, dat ze haar handje bekijkt, dat ze begint te rollen, eten, kruipen, zitten, etcetera. En je bent er als de kippen bij om op het moment dat het ‘hoort’ (volgens de boekjes) je kleine de juiste tools aan te reiken om die ontwikkelingen te stimuleren.

Een blokkendoos om blokjes in vormpjes te stoppen, een babygym die alle zintuigen prikkelt, een potje om alvast te motiveren voor zindelijkheidstraning… En dan komt nummer twee, drie… (we don’t judge, maar juist vet respect voor een ieder die daar nog voorbij gaat). En die vergeet je, nou ja heel eerlijk gezegd, álles te leren.

Wat je je tweede kind vergeet te leren

Dit zijn een paar van de dingen die moeders hun niet-eerste-kind vergaten te leren:

1. Neus snuiten

‘Ik ben constant bezig mijn peuter te vertellen dat hij niet in zijn neus moet peuteren. En als ‘ie het dan opeet flip ik helemaal. Maar ik realiseerde me dus laatst, toen een vriendin van mij langs kwam, dat ik hem helemaal nooit heb geleerd zijn neus te snuiten. Gewoon totaal vergeten.’

2. Zindelijkheid

‘Mijn jongste is inmiddels drie. En ik gok zo dat het komt doordat ik nog zo druk bezig ben mijn oudste zijn billen af te vegen en alle plas van de badkamervloer te poetsen. In combinatie met mom brain… Maar ik ben gewoon helemaal vergeten dat mijn jongste dit allemaal ook moet leren.

Maar, het is toch wel een enorme meevaller dat nummer twee dit dus juist op deze leeftijd erg snel leert omdat hij het zijn broer zo veel heeft zien doen.’

3. Leren zwemmen

‘Ik ging met mijn oudste elke week naar babyzwemmen. Geweldig vond ze dat. Ze leerde het water kennen, drijven, trappelen met haar benen en zelfs wennen aan helemaal onder water zijn. Toen ze een jaar of twee was sprong ze zo in het diepste zwembad (met zwembandjes om natuurlijk) en zwom ze zelf naar de kant om dit riedeltje te herhalen.

Maar bij mijn jongste had ik hier simpelweg de tijd niet voor en hij is nu bijna twee en blijft maar een beetje spetteren in het pierenbadje als we bij een zwembad zijn.’

4. Eerste hapjes eten

‘Natuurlijk hoef je niet per sé met vier maanden te beginnen met die eerste oefenhapjes. Maar we kwamen met zeven maanden bij het consultatiebureau en kwamen er toen achter dat we er nog steeds niet mee waren begonnen! Oeps…’

5. Netjes gedag en dankjewel zeggen

‘We hebben onze eerste twee echt netjes opgevoed. Ze zeggen altijd hallo en gedag en zeggen altijd dankjewel als ze iets krijgen. Hier hebben we bewust veel tijd en aandacht in gestoken. Maar met nummer drie lukt het me niet meer. Ik ben constant bezig de kids bij elkaar te houden als we boodschappen doen. En als we ergens binnenkomen of weggaan is het echt een klus om überhaupt het gezin als geheel mee te krijgen. Rustig de tijd nemen om de jongste netjes gedag of dankjewel te laten zeggen zit er echt niet meer in.’

https://www.jmouders.nl/groei-mindset-kinderen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.