Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 19 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Vermoed je dat je kind gepest wordt? Aan deze 7 signalen herken je het

Vreselijk als je kind gepest wordt op school, maar het is nog vervelender als jij van niets weet. Sommige kinderen vertellen dit namelijk niet uit zichzelf. Heb jij vermoedens dat je kind gepest wordt? Let dan extra op deze zeven signalen.

Signalen dat je kind gepest wordt

Pest-expert Donna Clark-Love deelt de onderstaande signalen op Reader’s Digest. Zij geeft aan dat maandag vooral de dag is dat gepeste kinderen niet naar school willen. “Kinderen voelen zich vaak in het weekend thuis veilig, en het idee om maandag terug te gaan naar school is moeilijk voor hen.” Daarom extra goed om de signalen in het begin van de week extra in de gaten te houden.

1. Vaak hoofdpijn en buikpijn

Hoofdpijn en buikpijn komen vaak voor al er gepest wordt op school. Deze klachten worden ook vaak gebruikt als smoesje gebruikt om niet naar school te hoeven. Als jouw kind regelmatig klaagt over deze symptomen, is het goed om hierover met je kind te praten. Stel open vragen: “Ik heb het idee dat je je de laatste tijd vaak ziek voelt, hoe komt dat denk je?” Zulke open vragen zorgen namelijk voor een niet-confronterende situatie waarin je het probleem met je kind kan bespreken.

2. Vriendschappen

Gaat je kind ineens niet meer om met vriendinnen of vriendjes waarmee het eerder wel omging? Of heeft je kind ineens andere vrienden of vriendinnen? Dan kan dat een oorzaak van pesten zijn. Het is goed om contact te hebben met andere ouders van kinderen die in dezelfde vriendengroep zitten, dan heb je beter zicht op de situatie.

https://www.jmouders.nl/pesten-kind-zo-ga-je-ermee-om/

3. Onrustige nachten

Heb je het idee dat je kind ‘s morgens nog moe is of er meer vermoeid uitziet dan normaal, dan kan dat wijzen op een slechte nachtrust. Kinderen slapen namelijk vaak onrustig als ze zenuwachtig of angstig zijn voor wat er de volgende dag, bijvoorbeeld op school, gaat gebeuren. Sommige kinderen komen moeilijk in slaap, liggen in bed veel te draaien, hebben nachtmerries of worden vaker wakker dan normaal.

4. Sterke emotionele reacties

Reageert je kind emotioneel sterk om gesprekken die over school gaan of andere sociale activiteiten die hiermee te maken hebben? Dan kan dat een teken van angst zijn. Dit merk je vooral bij jonge kinderen, volgens expert Clark-Love. “Oudere kinderen op de middelbare school zullen juist meer emotioneel worden tijdens gesprekken over vrijdag- en zaterdagavond.”

6x ouders vertellen: zó voelt het als jouw kind de pestkop is

5. Thuis niet zo spraakzaam

Is je kind niet zo spraakzaam als anders? Of gaat hij na school meteen naar zijn eigen kamer? Dan is het verstandig om naar de oorzaak te kijken. Maar ook wanneer je kind vaak de strijd aangaat met zijn eigen broers en zussen, kan dat een teken van pesten zijn.

6. Obsessie of negeren van sociale media

Wordt je kind online gepest? Dan kunnen hier twee signalen voor zijn. Of hij is niet meer weg te slaan van social media, of hij sluit zich er helemaal voor af. Het is dan juist belangrijk om regels tijdslimieten af te spreken met je kind over het social media gebruik. Juist kinderen die online gepest worden, zijn bang dat de iPad of mobiel wordt afgepakt door ouders. Laat juist weten aan je kind dat je niet wil straffen, maar het probleem juist wil aanpakken.

Je online leven voorgoed beschadigd door cyberpesten: ‘Voor altijd een loser’

7. Gescheurde kleding en blauwe plekken

Onverklaarbare gescheurde kleding en spullen, samen met schaafwondjes of blauwe plekken zijn vaak het teken van pesten. Als je hierna vraagt, vinden kinderen het juist moeilijk om uit te leggen wat er is gebeurd. Ook hier is het weer belangrijk om open vragen te stellen, zodat je jouw kind de ruimte geeft om zijn verhaal kwijt te kunnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.