Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 16 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

4 positieve manieren om je kind te corrigeren op vervelend gedrag

Er zijn dagen dat je je kind – het liefst letterlijk – wel achter het behang kunt plakken. Ze luisteren niet, laten een wervelwind aan troep achter zich en ze schreeuwen de boel bij elkaar. Help! Hoe ga je als ouder om met een kind dat vervelend gedrag vertoont?

Vervelend gedrag corrigeren

Vervelend gedrag moet je als ouder corrigeren, maar hoe? Deze zes manieren worden vaak toegepast op scholen en zijn ook geschikt om thuis te gebruiken.

1. Spreek ze aan op het gedrag, niet hun karakter

Het is belangrijk dat je benadrukt dat het om bepaald gedrag gaat dat jij niet tolereert in plaats van het karakter van het kind zelf. Zeg dus nooit dat het kind irritant is, maar dat hetgeen wat hij doet irritant is. Zo voorkom je dat je kind het gevoel krijgt dat hij zelf het probleem is (in plaats van het gedrag).

2. Leg uit dat hun gedrag ook ‘logische’ consequenties heeft

De term logische consequenties heeft te maken met het C.A.R.E.S. systeem. Namelijk dat je kind de volgende dingen leert: meewerken (cooperation), handhaven (assertion), verantwoordelijkheid (responsibility), empatisch vermogen (empathy) en zelfbeheersing (self-control).

Een logische consequentie heeft alles te maken met het gedrag dat door jouw kind is vertoond. Een voorbeeld hiervan is het volgende: jij legt aan je kind uit dat hij alleen in kleurboeken en op papier mag tekenen, niet op de muren. Als jouw kind dat toch doet, is de logische consequentie om de kleurpotloden af te pakken. Een consequentie is anders dan een straf (zoals een time-out op de trap).

3. Voorkom te veel waarschuwingen

Vaak blijven ouders kinderen maar waarschuwingen geven en blijven echte (logische) consequenties uit. Dat is nou juist zo belangrijk want kinderen voelen anders aan dat ze toch wel gewoon door kunnen gaan.

Je kunt natuurlijk best een keer een waarschuwing geven en uitleggen dat het echt de laatste keer was. Maar als het kind vervolgens weer hetzelfde doet, is het belangrijk dat je ook echt ingrijpt en niet nóg een waarschuwing geeft.

LEES OOK: Probeert jouw kind continu zijn zin door te drijven? Zo ga je ermee om

4. Geef je kind enkele opties

In plaats van dat je je kind iets opdraagt om te doen, is het beter om je kind een keuze voor te leggen. Kinderen hebben er (en dat zal je niet verrassen) nogal een handje van om juist niet te luisteren naar wat jij zegt.

In plaats van dat je zegt ‘trek NU je schoenen aan’ kun je beter een optie geven als ‘je kunt nu nog je schoenen aantrekken en als je dat niet doet heeft dat consequenties’. Als het kind dan niet luistert, ligt de verantwoordelijkheid bij hemzelf, hij had immers een keuze. Hierdoor blijf jij boven het gedrag van je kind staan.

Klaar om met deze tips aan de slag te gaan? Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.