Sanne Verweij
Sanne Verweij Gedrag 13 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Tekenen dat jouw kind een tikkeltje verwend (aan het worden) is

Je lieveling, je hartje, je eigen bloed, maar stiekem misschien ook je ergste vijand. Elke keer weer eindeloze ruzies en altijd moet het naar zijn zin: het is niet altijd koek en ei bij jouw thuis. Misschien moet je er dan aan geloven: je kind is verwend!

Check de tekenen hieronder en onthoud welke van toepassing zijn op jouw kind. Neem dit niet te letterlijk, maar kijk wel wat jij herkent. Hoe vroeger je erbij bent áls hij echt verwend is, hoe meer je er nog aan kunt veranderen.

Tekenen dat jouw kind verwend is

Soms wil je het niet zien, maar verandert jouw kind in de kikker in plaats van de prins.

Nooit genoeg

Altijd meer willen en altijd wat leukers zien. Heb je gisteren nog die Barbie voor je dochter gekocht, wilt ze nu alweer die knuffelbeer. Dat speelgoed dat ze al hebben ligt, vergeten in een hoekje. Elke keer weer beloven ze je dat ze het echt willen hebben: “Nee, ik ga er nu wel mee spelen”, maar puntje bij paaltje is het speelgoed vergeten en ben jij bergen met geld kwijt.

Krijsende cavalerie

En o wee als je niet die knuffelbeer voor ze koopt, dan weet je alweer wat er komen gaat. Het woordje nee staat namelijk niet in hun vocabulaire. Toen ze peuters waren, was het soms nog schattig, maar nu? De driftbui is te horen van hier tot Tokyo en jij zit alleen maar met een rood hoofd toe te kijken. Dat wordt nooit meer de deur uit.

Drammer of doorzetter

Doorzetten is een goede eigenschap, al kan dit ook iets te ver gaan. Liegen of manipuleren om zijn zin te krijgen, is niet de juiste manier.

Uitspelen

“Van papa mocht ik het wel”, of als dat niet werkt, dan juist tegen hem zeggen dat het van zijn moeder mocht.

Samen delen, samen spelen?

Alles zelf doen en bij zich houden: jouw kind kan gewoon niet delen. Hoe vaak je nog kan vragen om het samen te doen, het wil er maar niet in.

Remi

Aan anderen denken is nog wat moeilijk voor jouw kind. Het is meer ikke ikke en de rest kan… Het is normaal dat kinderen de eerste jaren in hun eigen bubbel zitten, maar ondertussen weet je kind toch echt wel dat hij niet alleen op de wereld is?

Wij eisen ijs

Als je kind iets wil, dan moet het echt nu gebeuren. Anders heeft hij nog wel een aantal onaangename verrassingen voor je in petto.

Vuile verliezer

Iets verliezen is nooit leuk, maar volgens jouw kind ligt dat nooit aan hem. Het is namelijk de schuld van jou omdat jij hem had gezegd dat het zo moest of omdat een ander bij de vorige beurt te lang heeft getreuzeld. Hij gooit nog eerder het bord om dan dat hij toegeeft dat hij heeft verloren.

Niks voor niks

Ik doe niks voor niks, lijkt soms wel het motto van jouw kind te zijn. Zijn groente opeten zonder dat daar iets tegenover staat? Dat doen we niet! Hij wil altijd nieuw speelgoed of wat lekkers als beloning, anders gaat de deal niet door.

Rupsje nooit genoeg of eh.. nooit tevreden

Kortom, hij probeert er waar het kan een slaatje uit te slaan, kan uit zijn bol gaan en is dus eigenlijk nooit tevreden. Gelukkig, is er nog genoeg tijd om daar iets aan te veranderen.

Dit kun je allemaal doen om brutaal gedrag van je kind de kiem in te smoren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.