Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 29 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

4x manieren om je kind veters te leren strikken

Wil je je kind veters leren strikken, maar heb je geen idee hoe je dit het beste kunt aanpakken? Het kost altijd even wat doorzettingsvermogen en moeite, maar als je kind het eenmaal kan dan heeft het weer een mijlpaal behaald. Hieronder hebben we vier leuke manier om veters te leren strikken voor je klaarstaan. Zo leert je kind het veters strikken op een leuke manier.

Sommige kinderen leren al veters strikken wanneer ze vier of vijf jaar zijn, andere kinderen pas als ze acht jaar oud zijn. Elk kind doet het op z’n eigen tempo. De één leert het klassikaal op school en ontvangt een veterstrikdiploma en de ander leert het liever thuis in alle rust.

Klaar voor veters strikken of nog niet?

Je kunt zien of je kind er klaar voor is aan zijn motoriek. Enkele tekenen kunnen zijn: het kunnen knippen van kleine figuurtjes, tekenen binnen de lijntjes of kleine kralen rijgen. Lukt dit nog niet? Maak je dan geen zorgen. Probeer het over een paar maanden nog een keer.

1. Veters leren strikken met oefenschoen

Ken je de oefenschoen al? Dit is een platte plastic schoen met een veter erin verwerkt. Deze schoen leg je voor je alsof je je eigen schoen aantrekt. Op deze manier leer je op een leuke en speelse manier veters strikken. Je kunt deze oefenschoen kopen bij diverse bekende online winkels.

2. YouTube filmpjes kijken

Op YouTube kun je naast leuke en gekke filmpjes voor je kinderen ook filmpjes over veters strikken vinden. Zo zijn er veterstrikfilmpjes gemaakt door leraren van kleuterklassen die handige vetertips met je delen. Ook zijn er filmpjes te vinden voor kinderen gemaakt door kinderen. Ook ouders die ervaring hebben met het aanleren van veters strikken aan hun eigen kinderen delen op YouTube handige tips.

3. Voordoen van veters strikken

Naast een oefenschoen of YouTube filmpjes kun je veters strikken ook zelf voordoen aan je kind. Ga naast je kind zitten en doe allebei je rechterschoen aan. Laat je kind oefenen met zijn eigen schoen, terwijl jij het stap voor stap voordoet met jouw eigen schoen.

4. Veterstriklied

Wist je dat er een veterstriklied bestaat? Op deze manier kan je kind gemakkelijk en op een leuke manier veters leren strikken. Het lied gaat als volgt: ‘Trek je veters aan, tot je schoen goed sluit. Dat is nodig, anders gaat ‘ie straks weer uit. Leg nu allebei de veters over elkaar. Ja, we zijn begonnen, maar nog niet klaar. Haal de ene veter onder de ander door. Trek ze weer aan, je doet het prima, hoor. Met de rechter maak je nu een mooie lus. De ander gaat daar overheen, zo moet dat dus. Trek die er nu onderdoor en maak lus twee. Nu zijn er twee lussen, zie je, ’t valt best mee. Trek nu beide lussen lekker stevig aan. Klaar is Kees en klaar is Tess en klaar is Daan.’ Zing dit tijdens het oefenen en je zal zien dat het steeds beter lukt.

https://www.jmouders.nl/vaardigheden-kinderen-kleuters/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.