Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoeden 12 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Voldoende nachtrust? Dit is de ideale bedtijd voor tieners

We weten allemaal dat een nacht slecht slapen, niet goed is voor de productiviteit. Maar breng dat maar eens aan het verstand bij je puber. Door het leren voor toetsen en leuke dingen doen met vrienden, komt een goede nachtrust op de laatste plaats. Toch is een strakke bedtijd beter voor de prestaties.

Die acht uur per nacht worden nauwelijks gehaald. En dit is wel van belang voor de gezondheid en goede (school)prestaties. Onderzoekers zijn er nu achter hoe laat een tiener in de ideale situatie hoort te gaan slapen. Klopt het voor jouw tiener?

Ideale bedtijd

In een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Sleep Research wordt gesteld dat tieners meer succes behalen als ze tussen 22.00 uur en 23.00 uur gaan slapen. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van Uni Research in samenwerking met Norwegian Institute of Public Health, Ørebro Universiteit en Universiteit van Californië.

De onderzoekers bekeken ruim tweeduizend datagegevens van acht duizend jongeren tussen 16 en 19 jaar oud uit Noorwegen. Ook hun schoolcijfers en bedtijden werden in het onderzoek meegenomen. Wat bleek? Tieners die doordeweeks tussen 22.00 uur en 23.00 uur gingen slapen, hadden de beste cijfers binnen de testgroep. De tieners met goede cijfers gingen ook verantwoordelijk om met hun slaap in het weekend.

Hoofdonderzoeker Mari Hysing in een persbericht: ‘Onze bevindingen suggereren dat eerder naar bed gaan goed is. En het stimuleren van een slaappatroon doordeweeks, is goed voor de academische prestaties.’

Nu weten we dat het niet altijd even makkelijk is om je kind op tijd naar bed te laten gaan. Zeker als het mobieltje ook mee naar bed gaat. Maar ze kunnen er dus al baat bij hebben als ze voor 23.00 uur in bed liggen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.