Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mentale gezondheid 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

De verrassende voordelen van ADHD: jawel, ze bestaan!

Naar schatting krijgt twee tot zeven procent van alle kinderen de diagnose ADHD. Nu hangt er vaak een negatieve lading om deze diagnose. ADHD kan namelijk gepaard gaan met bijvoorbeeld concentratieproblemen en impulsiviteit.  Wat vaak niet wordt besproken, is dat er ook een aantal voordelen kunnen zitten aan het hebben van ADHD, en daar staan wij graag even bij stil.

Natuurlijk is iedere situatie anders, en iedereen gaat anders om met zijn of haar ADHD. De één kan er dan ook meer last van hebben dan de ander. Toch is het belangrijk om ook stil te staan bij de positieve dingen die ADHD kan opleveren.

De voordelen van ADHD

Wij schreven eerder over de grootste misvattingen rondom ADHD. Zo heeft ADHD niets te maken met een slechte opvoeding. Daarbij wordt het label vaak verkeerd gebruikt. Is een kind hyperactief? Dan wordt er vaak gezegd ‘dat ie wel ADHD zal hebben’, terwijl de diagnose toch écht wel een stukje gecompliceerder in elkaar steekt. Hyperactiviteit kán één van de symptomen zijn, maar ADHD gaat gepaard met meerdere symptomen. Bovendien kan ADHD ook positieve kanten hebben. Tijd om daar eens op te focussen!

1. Hyperfocus

Ondanks ADHD in verband wordt gebracht met concentratieproblemen, kan het tegenovergestelde ook waar zijn. Volgens onderzoek kunnen mensen met ADHD in staat zijn om zich te hyperfocussen. Als ze iets interessant vinden of geprikkeld worden door een bepaald onderwerp of specifieke taak, kunnen zij zich hier uren mee bezig houden.

2. Veerkrachtig

Meerdere onderzoeken komen tot de conclusie dat kids met ADHD enorm veerkrachtig zijn. Het hebben van ADHD gaat namelijk gepaard met allerlei uitdagingen. Iemand met symptomen als hyperactiviteit en concentratieproblemen zal wellicht obstakels hebben wanneer er op school wordt verwacht dat ze stil zitten en bij de les blijven. Omdat ze vanaf jonge leeftijd gewend zijn om met uitdagingen om te gaan, zullen zij snel leren om veerkrachtig te zijn.

3. Creativiteit

Nog zo’n voordeel van ADHD: de enorme creativiteit die zij cadeau (kunnen) krijgen. En ook deze is weer wetenschappelijk onderbouwd. Een studie richt zich op creativiteit bij mensen met ADHD en komt tot de conclusie dat zij tijdens het experiment met meer creatieve oplossingen kwamen dan de groep mensen zonder ADHD.

4. Veel energie

Hij is al eens voorbij gekomen: de hyperactiviteit van mensen met ADHD. Toch kan de enorme hoeveelheid van energie ook een voordeel zijn van ADHD. Met zo’n enorme lading aan energie blinken ze vaak uit in een sport of andere fysieke activiteiten. Wist je bijvoorbeeld dat meervoudig Olympisch zwemkampioen Michael Phelps ook ADHD heeft?

5. Spontaan

De mogelijke impulsiviteit van mensen met ADHD kan soms een belemmering zijn. Toch kun je het ook als een voordeel van ADHD zien. Wanneer de impulsiviteit niet hun leven negatief beïnvloedt, kan het zich juist uiten in spontaniteit: en daar worden we allemaal toch blij van?

Deze 7 dingen zijn niet waar over ADHD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Medical News Today

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.