Laura Saija
Laura Saija Geld 26 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Verwend nest? De voordelen van kleedgeld voor de ontwikkeling van kinderen

Vaak begint het geven van kleedgeld rond de leeftijd dat kinderen naar de middelbare school gaan. Sommige kinderen kunnen zelf vragen om een bijdrage voor kleding, andere kinderen zullen niet direct staan te springen om kleedgeld.

Voor ouders en kinderen zijn er een aantal voordelen voor het geven van kleedgeld. Daarom is het belangrijk om hier niet te lang mee te wachten en kinderen deze verantwoordelijkheid te geven.

Kleedgeld

Volgens het Nibud zijn de gemiddelde maandelijkse kosten voor kleding voor kinderen van twaalf jaar en ouder gemiddeld 47 euro voor jongens en 54 euro voor meisjes. Dit is inclusief alles; van sokken en ondergoed tot een winterjas en schoenen.

In de praktijk worden vaak niet alle kledinguitgaven gedekt door dit bedrag; kosten voor sport- of badkleding worden vaak apart betaald.

Voordelen van kleedgeld

Hier zijn tien redenen waarom kleedgeld geven een goede zet kan zijn voor de ontwikkeling van jouw kinderen.

1. Financiële verantwoordelijkheid

Kleedgeld geeft kinderen de kans om financiële verantwoordelijkheid te leren. Ze moeten nadenken over hoe ze hun geld willen besteden en prioriteiten stellen tussen wat ze nodig hebben en wat ze willen.

2. Budgetteringsvaardigheden

Door een vast bedrag te krijgen voor kleding, leren kinderen budgetteren. Ze moeten beslissen hoe ze het geld verdelen over verschillende kledingstukken en merken. Hebben ze bijvoorbeeld dringend nieuwe schoenen nodig, dan leren ze dat ze niet al hun geld kunnen uitgeven aan een nieuwe designer handtas.

3. Keuzevrijheid

Kleedgeld geeft kinderen de vrijheid om hun eigen kledingstijl te ontwikkelen en keuzes te maken die bij hun persoonlijkheid passen. Dit bevordert zelfexpressie en is goed voor hun zelfvertrouwen.

4. Zelfstandigheid

Het beheren van kleedgeld zorgt ervoor dat kinderen zelfstandig worden. Ze moeten zelf winkelen, prijzen vergelijken en beslissingen nemen zonder voortdurend te vertrouwen op de hulp van hun ouders.

5. Leren van fouten

Door hun eigen geld te beheren, zullen kinderen onvermijdelijk fouten maken. Dit biedt waardevolle leermomenten waarmee ze kunnen groeien. Hebben ze bijvoorbeeld een trui te groot gekocht? Dan moet hij op tijd teruggebracht worden, want anders ben je je geld kwijt.

6. Waardering voor geld

Het geld groeit niet op de rug. Wanneer kinderen hun eigen geld beheren, leren ze de waarde ervan kennen. Ze zullen beter begrijpen hoe hard ze moeten werken om geld te verdienen en zullen hun aankopen meer waarderen. Ze zullen zich minder snel verwend gaan gedragen.

7. Communicatie over geld

Kleedgeld kan leiden tot positieve gesprekken tussen ouders en kinderen over geld, budgettering en verantwoordelijkheid.

Kleedgeld, krijgt jouw kind wel genoeg?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.