Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Mentale gezondheid 25 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze vormen van pesten komen het meest voor en zo ga je er mee om!

Als ouders hoop je dat jouw kind nooit zal worden gepest of zelf anderen gaat pesten. Toch kun je het niet altijd tegenhouden. Maar wat kun (en moet) je dan doen als ouder? We vertellen erover.

Pesten komt voor in verschillen vormen – verbaal, fysiek, relationeel en cyberpesten. We hebben tips voor je verzameld hoe je met deze verschillende vormen om kunt gaan.

1. Verbaal pesten

Verbaal pesten bestaat uit scheldpartijen, bedreigingen en oneerbiedige opmerkingen over iemand anders (uiterlijk, religie, etniciteit, handicap, seksuele geaardheid etc.)

Wordt jouw kind verbaal gepest? Zo herken je het

Kinderen kunnen zich erg terugtrekken als ze verbaal worden gepest. Ook kunnen ze humeurig worden of een verandering in hun eetlust vertonen. Het kan ook zijn dat ze bij je willen checken of het kwetsende wat iemand heeft gezegd over hen, waar is en daar naar vragen.

Hoe je er mee omgaat

Allereerst is het belangrijk om je kinderen te leren om respect te hebben. Straal uit, door je eigen gedrag, dat iedereen het verdient om goed behandeld te worden – bedank leraren, geef complimenten aan vrienden, wees vriendelijk tegen werknemers. Benadruk zelfrespect en help je kids om hun sterke punten te waarderen.

Volgens schoolpsycholoog en professor aan de Universiteit van Californië, Shane Jimerson, is de beste bescherming die ouders kunnen bieden het vertrouwen. Wees bereid om actie te ondernemen wanneer het nodig is. Bespreek en oefen veilige manieren waarop je kind op een pester kan reageren.

2. Fysiek pesten

Fysiek pesten, ofwel pesterijen waar agressieve, fysieke intimidatie bij komt kijken, bestaat vaak uit slaan, trappen, blokkeren, duwen en aanraken op ongewenste momenten en manieren.

Wordt jouw kind fysiek gepest? Zo herken je het

Veel kinderen vertellen hun ouders niet wanneer ze gepest worden, dus let op mogelijke signalen als onverklaarbare snijwonden, krassen of blauwe blekken, beschadigde kleding of veel voorkomende klachten over hoofdpijn en buikpijn.

Hoe je er mee omgaat

Als je vermoedt dat je kind fysiek wordt gepest, begin dan een ongedwongen gesprek – vraag wat er gebeurt op school tijdens de pauze of op weg naar school. Probeer op basis van de antwoorden te vragen of iemand gemeen tegen je kind is. Het is belangrijk om de waarde te benadrukken van een open communicatie met jou en eventueel met docenten of schoolbegeleiders.

3. Relationeel pesten

Relationeel pesten vindt vaak plaats door het buitensluiten van iemand die niet mee mag doen of deel mag uitmaken van een groep.

Wordt jouw kind relationeel gepest? Zo herken je het

Let op stemmingswisselingen en een verschuiving naar meer alleen zijn dan normaal. Meisjes hebben meer kans dan jongens op sociale uitsluiting, non-verbale of emotionele intimidatie. De pijn kan net zo sterk zijn als de pijn bij fysiek pesten.

Hoe je er mee omgaat

Maak er een gewoonte van om met je kinderen te praten over hoe de dag verlopen is. Help ze dingen te benoemen die hen gelukkig maakt, benadruk positieve eigenschappen en zorg ervoor dat je kind weet dat er genoeg mensen zijn die van hem houden en om hem geven. Richt je op het ontwikkelen van talenten en interesses in bijvoorbeeld muziek, sport, lezen en naschoolse activiteiten, zodat je kind relaties kan opbouwen buiten school.

4. Cyberpesten

Cyberpesten is vandaag de dag ‘makkelijker’ dan ooit. Via mail, berichten en social media kunnen gemene woorden, leugens en valse geruchten verspreid worden.

Wordt jouw kind online gepest? Zo herken je het

Is je kind veel online? Maar is ‘ie vervolgens verdrietig en gespannen? Ook al leest je kind misschien pijnlijke dingen online, kan het zijn dat het zijn enige sociale uitlaatklep is. Let er ook op of je kind nog goed kan slapen ’s avonds, of alles doet om niet naar school te hoeven gaan.

Hoe je er mee omgaat

Het gevaar van online pesten is dat berichten makkelijk, snel en anoniem verspreid kunnen worden. Huishoudelijke regels opstellen wat betreft internetveiligheid is niet verkeerd. Maak afspraken over leeftijdsgebonden tijdslimieten. Wees zelf ook op de hoogte van populaire en mogelijke beledigende sites en apps. Vertel je kind dat cyberpesten iets is wat je niet moet doen, of op moet reageren en doorsturen. In plaats daarvan moet ‘ie jou daar over informeren.

Esmee (18) over pesten: ‘Mijn kleren werden tijdens de gymles onder de douche gehouden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.