Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 20 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

De gevaarlijke waarheid over vapen, artsen slaan massaal alarm

Vapen, of e-sigaretten, worden vaak gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor traditioneel roken. Toch brengt vapen ook risico’s met zich mee, vooral voor kinderen. Artsen slaan daarom massaal alarm over de populariteit van vapen onder jongeren.

Met leuke kleurtjes en zoete smaakjes worden jongeren verleid om te beginnen met vapen, dat kan een nicotineverslaving opleveren die in veel gevallen resulteert in de overstap naar sigaretten. Ook in TikTok-video’s is vapen populair. Veel creators op het platform maken reclame voor vapes, waardoor ze het gebruik onder hun jonge kijkers normaliseren en stimuleren. Artsen luiden daarom de noodklok, zij willen dat TikTokkers hiermee stoppen en zich bewuster zijn van de gevaren van vapen.

Met persoonlijke en confronterende reactievideo’s gaan de artsen het gesprek aan met vapende TikTokkers. “Creators hebben niet door dat ze een uithangbord voor de tabaksindustrie zijn, dat is slecht nieuws en hier moet echt zo snel mogelijk verandering in komen,” zegt kinderlongarts Noor Rikkers.

Vorige week schreven we al over hoe gemakkelijk kinderen via Snapchat aan vapes kunnen komen

De gevaren van vapen voor kinderen

Kinderen die vapen hebben een groter risico op verslaving. E-sigaretten bevatten nicotine, een zeer verslavende stof. De smaken en geuren van de vapes zijn zoet en aantrekkelijk voor kinderen. Hierdoor kunnen kinderen snel verslaafd raken aan nicotine, zelfs als ze nog nooit traditioneel gerookt hebben. Nicotine is schadelijk voor de hersenontwikkeling van kinderen en kan zelfs leiden tot cognitieve stoornissen en gedragsproblemen.

Daarnaast kunnen e-sigaretten leiden tot acute nicotinevergiftiging. De concentraties van nicotine in vapes zijn hoog en de hoeveelheid nicotine die vrijkomt bij het vapen kan onvoorspelbaar zijn. Kinderen kunnen per ongeluk grote hoeveelheden nicotine binnenkrijgen, wat kan leiden tot braken, misselijkheid en duizeligheid. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot een ziekenhuisopname.

Een ander risico van vapen is dat het de longfunctie kan aantasten. E-sigaretten produceren dampen die chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor de longen, zoals formaldehyde en acroleïne. Het inademen bij vapen kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Mensen die vapen lopen ook het risico op de nieuwe longziekte EVALI. Deze longziekte kenmerkt zich door hoesten, kortademigheid, pijn op de borst, misselijkheid, braken of diarree en koorts en kan uiteindelijk resulteren in serieuze longschade.

Maatregelen die ouders kunnen nemen

Als ouder kun je verschillende maatregelen nemen om je kind te beschermen tegen de gevaren van vapen. Het belangrijkste is om met je kind te praten over de risico’s van vapen. Leer je kind dat vapen niet cool is en dat het belangrijk is om hun lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen. Laat je kind daarnaast ook nadenken over hoe hij zal reageren als het een keer een vape aangeboden krijgt. Leg uit dat ‘nee’ zeggen een optie is en dat je ook kan weigeren om mee te doen.

In een onderstaande campagnevideo spreekt Dylan Haegens met Noor Rikkers over de invloed van vapende creators. Samen roepen ze, via #artsenslaanalarm, op om als creator het goede voorbeeld te geven door geen vapes meer in beeld te brengen. 

Drugs kopen via Snapchat is heel normaal: ‘Hoe heet die dealer van jou ook alweer?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.