Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom mag onze zoon niet blijven zitten in havo 3?

antwoord

Mijn eerste reactie is: er lijkt me niets op tegen. Dat antwoord geef ik omdat jullie zoon gemotiveerd is op school te blijven. Hij weet dat je niet twee keer kunt doubleren, dus daarom zal hij vast en zeker zijn best gaan doen aanstaand jaar wél te halen. Mijn tweede reactie is: ja, dat kan hij wel willen, maar is dat voor hem inderdaad de juiste weg?

Scholen houden niet zo van zittenblijvers, het is niet goed voor hun statistieken. Net als bij de slagingspercentages geldt ook hier: hoe minder ‘zakkers’ hoe beter. Tegenwoordig zijn deze getallen veel belangrijker geworden. Niet alleen scholen, ook vervolgopleidingen en bedrijven kijken naar de geleverde prestaties. Omdat er op banengebied veel meer vraag is dan aanbod, kunnen bedrijven behoorlijk schiften; daar is men niet van de zesjescultuur, laat staan van de doublanten.

Gelukkig gaat het ook weleens anders. Sommige werkgevers willen liever  jongeren met wat meer ervaring en zijn dus juist niet op zoek naar de 23-jarigen die weliswaar alles met vlag en wimpel in no time hebben afgelegd maar nog totaal ‘groen’ zijn. Dat is ook een van de redenen waarom schoolverlaters een tussenjaar gaan doen, het is dé kans om andere inzichten en ervaringen op te doen.

Er wordt in de politiek gesproken over het afschaffen van het zittenblijven. Dat onderwerp roept veel discussie op. Misschien dat de school – hierop vooruitlopend – daarom niet staat te springen om je zoon nog eens de derde klas te laten doen. Ik neem aan dat zij voorstellen naar de vierde van het vmbo-t te gaan en dan via het mbo naar het hbo over te stappen?
Dat is een heel goede route. Een voorstel om serieus in overweging te nemen. Een jaar overdoen betekent namelijk niet een jaartje rust voor ouders en kind… Zowel in 4 vmbo-t als in 3 havo zal hij aan de bak moeten!

Jullie moeten met elkaar afwegen waar dat het best zal lukken. Dat jullie zoon zich ‘senang’ op de school voelt waar hij nu op zit, is heel erg belangrijk. Vooral als hij nog ‘jong is voor zijn leeftijd’ is zijn wens begrijpelijk.
Is het een idee om een contract met de oude school samen te stellen, waarin hij toezegt zijn best te gaan doen en dat de eerste periode ook te gaan bewijzen? Gaat hij dan de mist in, dan zou ik hem wél zo snel mogelijk naar 4 vmbo-t laten overstappen. Een nieuwe school is ook niet een-twee-drie gevonden.

Ga dus als volgt te werk:                    

  • Ga samen met je zoon eerlijk na welke optie de meeste kans van slagen heeft.
  • Praat met de mentor, wat is precies de reden dat de school hem niet wil laten doubleren.
  • Denk niet alleen aan nu, probeer ook vooruit te denken als jullie in goed overleg met de mentor de uiteindelijke beslissing nemen.
  • Laat de school een contract opstellen als zij er toch in toestemmen hem te laten blijven zitten.
  • Hou hem de eerste periode – maar natuurlijk ook de periodes daarna – goed in de gaten. School komt dit keer wel op de eerste plaats!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.