Redactie
Redactie Geld 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom sparen voor je kind en hoeveel?

Opgroeiende kinderen brengen veel kosten met zich mee. Ze gaan studeren, willen hun rijbewijs halen. Het kan verstandig zijn alvast te gaan sparen. Maar hoeveel spaar je en waarvoor? Hoe doen andere ouders dat?

Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de ouders (69,5%) spaart om een buffer op te bouwen uit voorzorg of voor onvoorziene omstandigheden. 34,5% spaart voor een geplande (grote) aankoop of uitgave, zoals een bruiloft, auto of de inrichting van een huis. Daarnaast is er nog een grote groep ouders (30,5%) die spaart om vermogen op te bouwen voor later. Er wordt dus vooral gespaard voor zekerheid in de toekomst. Een goede financiële start door een spaarrekening of -verzekering geeft die zekerheid.

Hoeveel sparen ouders?

Ouders sparen gemiddeld €681,- per jaar voor hun kind. Dat betekent dat er €56,75 opzij wordt gezet per maand. De totale groep ondervraagden spaart per jaar gemiddeld €647,-. Opa’s en oma’s sparen gemiddeld €486,- per jaar voor hun kleinkind.

Waarvoor sparen ouders?

Ouders sparen het vaakst voor zaken die nodig zijn, zoals voor de kosten van een opleiding of een eerste huis. Hiermee kunnen ze hun kind financieel op weg helpen. Om een voorbeeld te geven; over 10 jaar kosten de gemiddelde kamerhuur en collegegeld (bij 5 jaar studeren aan een HBO-opleiding) al zo’n €41.305,62. De kosten voor de aankoop van een woning komen ook steeds meer voor rekening van de koper. Het is dan fijn als je zelf alvast een paar duizend euro achter de hand hebt.

Hoe spaar je nu makkelijk?

Met de informatie hierboven heb je wat meer inzicht in het spaargedrag van andere ouders. Maar hoe pak je zelf dat sparen nu aan, want dat dit niet altijd lukt, is vast herkenbaar.

  • Spaar automatisch
    Spaar elke maand automatisch, zo bereik je makkelijker je spaardoel. De verleiding om een maandje over te slaan is dan minder groot en zo bereik je de spaardoelen eerder.
  • Pin contant boodschappengeld
    Vooral voor de boodschappen en andere wekelijkse uitgaven geldt; pin contact boodschappengeld. Aankopen die met de pinpas worden betaald, voel je minder in je portemonnee, omdat niet zichtbaar is wat je uitgeeft. Door elke week een bedrag te pinnen voor deze kosten, krijg je meer grip op deze uitgaven.
  • Rood staan kost geld
    Veel mensen hebben spaargeld waar ze rente over krijgen, maar staan ondertussen rood op hun lopende rekening. De rente hierover is vaak hoger dan de rente die je krijgt op je spaargeld. Voorkom daarom rood staan en werk daarna aan het opbouwen van spaargeld.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met coöperatie DELABron: Motivaction onderzoek voor DELA, juli 2012

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.