Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gebit 16 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer moet je voor het eerst met je kind naar de orthodontist?

Een beugel, je kind begint er liever niet aan, en toch draagt de helft van de kinderen tussen de 10 en 14 jaar er eentje. Maar hoe weet je nu wanneer je voor het eerst met je kind naar de orthodontist moet? Wij vertellen het je.

In Nederland dragen zo’n 200.000 kinderen tussen de 10 en 14 jaar een beugel. En dat is behoorlijk veel. Maar wanneer heeft je kind nu echt een beugel nodig, en wanneer kun je het beste voor het eerst een afspraak maken bij de orthodontist?

Voor het eerst met je kind naar de orthodontist

Tegenwoordig wordt aangeraden om al als je kind in groep zes of zeven zit voor het eerst een afspraak te maken bij de orthodontist. Deze kan dan kijken of een beugel nodig is, en of die nu al noodzakelijk is of dat er nog even wordt gewacht.

Moeten alle melktanden zijn gewisseld?

Een goede leeftijd om echt te starten met een beugel is ergens tussen de 10 en 12 jaar is. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld. Voor een vaste beugel is het namelijk vaak nodig dat alles, of bijna alles, is gewisseld.

Maar dat betekent niet dat er niet al eerder gestart kan worden met de behandeling. Vaak kan er namelijk toch al worden gestart met een beugel als je kind nog niet helemaal klaar is met wisselen. Dit is omdat meestal eerst de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar met uitneembare beugels worden gecorrigeerd.

Hiervoor worden door de orthodontist meestal ‘blokbeugels’ en buitenbeugels en die kunnen juist het beste worden gebruikt als je kind nog niet klaar is met wisselen. Zeker als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken wordt er vaak voordat alles gewisseld is al gestart met een beugel. Wanneer er namelijk wordt gewacht tot alles is gewisseld, bestaat de kans dat de kaakgroei bijna is afgelopen. Dan wordt het moeilijk om de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar alsnog met beugels goed te krijgen.

Naar de orthodontist: wat kost een beugel voor je kind precies?

Kan ik “te laat” zijn met het starten van de behandeling?

Zoals hierboven is uitgelegd kan de stand van de kaken alleen worden aangepast zolang de kaken nog groeien. Bij volwassenen is dit dus bijvoorbeeld niet meer mogelijk. En soms bij oudere kinderen die al (bijna) zijn uitgegroeid ook niet. Wanneer je alleen scheve tanden hebt, maakt het niet uit op welke leeftijd je een beugel krijgt. Zolang je gezond kaakbot en tandvlees hebt, is een een beugel altijd mogelijk.

Aandachtspunten

  • Het is niet nodig om te wachten tot je kind uitgewisseld is voor het maken van een eerste afspraak. Het is juist verstandig op tijd een afspraak te maken bij de orthodontist zodat hij de kans heeft het juiste moment te kiezen voor het plaatsen van de beugel.
  • Zorgverzekeringen hanteren de regel dat je al een jaar voor het starten met de behandeling verzekerd moet zijn voor orthodontie. Let er dus op dat je jouw zorgverzekering aanpast als je kind ongeveer in groep 6 zit. Een beugel is namelijk behoorlijk prijzig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.