Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 20 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat kost een kind in 2022 vergeleken met twintig jaar geleden?

Het leven wordt duurder en duurder. We merken het dagelijks, zoals aan de kassa met de boodschappen, na een avondje uit en wanneer de elektriciteitsrekening op de mat valt. En met alle stijgende prijzen wordt ook het krijgen (en hebben) van kinderen duurder. Vergeleken met twintig jaar geleden zijn ouders tienduizenden euro’s meer kwijt voor een kind.

Waar het in de tijd van onze ouders nog doodnormaal was om vier kids te krijgen, houden veel stellen het nu bij één of maximaal twee kinderen. Eerder deze week schreven we al over het fenomeen baarschaamte dat hier ook aan bijdraagt. Dat mensen tegenwoordig minder kinderen krijgen, blijkt ook uit de geboortecijfers. In 2020 had de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,54 kinderen. Twintig jaar geleden was het gemiddelde 1,73 kinderen. En het geboortecijfer in Nederland daalt al jaren.

Wat kost een kind?

Dit komt dus onder andere omdat er tegenwoordig een prijskaartje aan kinderen hangt waar je spontaan van gaat hyperventileren. Maar wat kost een kind dan precies? En hoeveel zijn de kosten gestegen ten opzichte van twintig jaar geleden? Platform voor spaarrekeningen Raisin.nl zocht het uit.

Uit hun onderzoek komen de volgende cijfers:

  • Het prijskaartje in 2022 van een kind is voor een tweeoudergezin is 394.866 euro.
  • Het prijskaartje in 2022 van een kind is voor een eenoudergezin is 339.210 euro.
  • Het prijskaartje in 2002 van een kind was voor een tweeoudergezin is 362.006 euro.
  • Het prijskaartje in 2002 van een kind was voor een eenoudergezin is 286.601 euro.

In 2022 betaal je als tweeoudergezin dus 32.860 euro meer voor een kind dan twintig jaar geleden. Wanneer je alleenstaand bent is die stijging nóg groter, dan betaal je maar liefst 52.609 euro meer voor een kind dan twintig jaar geleden. Dit komt mede door de inflatie en de huizenprijzen die de afgelopen jaren de pan uit rezen. Net zoals met vrijwel alles, was het twintig jaar geleden dus een stuk betaalbaarder om een kind te hebben dan nu.

Zoveel méér kost het om een vrouw te zijn in plaats van een man

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.