Laura Saija
Laura Saija Alcohol en drugs 24 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Vroeg of laat komt je kind in aanraking met xtc: ‘Watervergiftiging kan fataal worden’

Het zal je maar gebeuren. Je zoon of dochter overlijdt in je armen aan de gevolgen van xtc-gebruik. Jaarlijks sterven naar schatting tussen de 2 en 8 op de 100.000 gebruikers aan de gevolgen van xtc. Hoe kun je dit voorkomen?

Het grootste levensbedreigende risico na het gebruik van xtc is oververhitting, dit is moeilijk te behandelen. Hoge koorts, toevallen, bloedingen door het hele lichaam, spierafbraak en nierstoornissen behoren tot de symptomen. Een ander risico is watervergiftiging na het gebruik van xtc. (Trimbos-instituut)

Watervergiftiging na het gebruik van xtc

Ton en Laura vertellen in BNNVARA-programmaVan de Wereld’ over hun dochter Isa (18). Als Isa na een festival verdwaasd thuiskomt, leggen haar ouders haar op bed. Net als Ton wil kijken of Isa nog leeft, stopt ze met ademen. Ze gebruikte voor het eerst xtc en overleed aan een watervergiftiging na het gebruik van xtc.

Ook Liesbeth van Schie (54) verloor haar dochter Zoë (18) aan de gevolgen van xtc-gebruik. Omdat haar dochter het warm had, dronk ze te veel water. Haar lichaamstemperatuur was 43 graden geworden. Meer dan een glas per uur kan al fatale gevolgen hebben. Uiteindelijk overleed ze aan de combinatie van pillen met een te hoge dosering MDMA en een watervergiftiging.

Op LINDA.nl waarschuwt Liesbeth: “Door NIX18 is het moeilijk om alcohol of sigaretten te kopen, maar drugs zijn makkelijk te verkrijgen. Steek je kop niet in het zand. Het is niet onschuldig en denk niet: mijn kinderen doen dit niet. Stigmatiseren heeft geen zin. Van het vmbo tot de universiteit: overal wordt gebruikt.”

Wat is een watervergiftiging?

Als je grote hoeveelheden water drinkt, kun je een watervergiftiging oplopen. Dit risico neemt toe wanneer je xtc (MDMA) gebruikt, omdat je nieren op dat moment minder water afvoeren. Daardoor blijft het water in je lichaam.

Om watervergiftiging te voorkomen, is het belangrijk om matig te zijn met water drinken. Je lichaam heeft doorgaans genoeg aan ongeveer één glas per uur, zelfs na het gebruik van xtc. Dit is voldoende om te zweten en oververhitting te voorkomen.

Hoe herken je een watervergiftiging?

De symptomen van een watervergiftiging zijn volgens het Trimbos-instituut soms moeilijk te herkennen, omdat ze ‘vaag’ kunnen zijn. De volgende symptomen horen bij een watervergiftiging na het gebruik van xtc.

  • Misselijk, niet lekker voelen, overgeven
  • Hoofdpijn
  • Vergeetachtigheid, verwarring
  • Verlaagd bewustzijn
  • Spierkrampen
  • Vermoeidheid en slaapneigingen

Hoe behoed je je kind voor een watervergiftiging?

Er vanuit gaande dat we het kind niet kunnen behoeden van het gebruik van xtc, zijn hier een aantal tips om je kind te behoeden voor een watervergiftiging na het gebruik van xtc.

1. Voorlichting

Het is belangrijk om open en eerlijke gesprekken te voeren met je kinderen over de gevaren van overmatig water drinken, vooral in combinatie met drugs zoals xtc. Leg uit wat een watervergiftiging is, de symptomen ervan en waarom het gevaarlijk is.

2. Let op vreemd gedrag

Let goed op vreemd gedrag van je kind, vooral na evenementen waar drugs mogelijk aanwezig zijn. Wees alert op tekenen van overmatig water drinken en vraag je kind bij thuiskomt of hij meer dan een glas water per uur gedronken heeft.

3. Creëer een veilige omgeving

Zorg ervoor dat je kinderen weten dat ze altijd bij je terechtkunnen als ze zich zorgen maken over hun eigen gezondheid of die van anderen. Creëer een omgeving waarin open communicatie wordt aangemoedigd zonder angst voor veroordeling.

Jongeren overwegen meer drugs op festivals door inflatie: ‘Xtc-pil en water kost 20 euro’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.